artikel

Column Alexandra Smith: Functioneel luieren

Persoonlijke groei

Zuchtend begin je voor de zoveelste keer vandaag aan dat vervelende taakje. Je onderdrukt een gaap en kijkt naar de klok. Het is pas 13.00 en je hebt nog een halve dag voor de boeg. Er komt niets uit je handen, maar als je jezelf vrij geeft voel je je zo schuldig…

Column Alexandra Smith: Functioneel luieren
Alexandra Smith doet aan functioneel luieren

Veel zelfstandig ondernemers vinden dat je altijd iets zou moeten doen. Want als er minder werk is, kun je altijd nog je administratie bijwerken. Of acquisitie doen. Of dat blogje schrijven. Je moet iets doen, want hard werken wordt beloond en luieren mag niet, toch?

Morgen is er weer een dag

Het is natuurlijk handig om in rustige periodes werk te doen dat anders blijft liggen. En als je ergens geen zin in hebt, loont het vaak om je er tóch toe te zetten. Maar op de momenten dat het echt niet lukt, kun je er beter voor kiezen om functioneel te luieren. De rest van de dag vrij nemen is geheel verantwoord wanneer:

  • Je tot drie keer toe iets hebt geprobeerd en telkens niet vooruitkomt.
  • Je geen energie of inspiratie hebt voor goede oplossingen.
  • Je ook morgen kunt doen wat vandaag niet lukte.

Als deze drie zaken voor jou van toepassingen zijn, ga dan lekker van de zon genieten. Vitamine D is goed voor je. Veel beter dan op social media rondhangen en je gefrustreerd voelen omdat er niets uit je handen komt. Vergeet niet dat de meest geweldige ideeën vooral in je opkomen… als je níet aan het werk bent. En morgen is er een weer een dag. Dan ben je misschien dubbel zo productief omdat je vandaag ervoor koos om functioneel te luieren!

Nog meer fijne tips voor het ervaren van meer ondernemersgeluk? Begin september verschijnt mijn boek Zelfstandige met plezier. Help mij naar de top 100 en reserveer hem vast hier.

Reageer op dit artikel