artikel

Creatief op commando: zo doe je dat

Persoonlijke groei

Creativiteit is zo 21e-eeuws. In het tijdperk van de opkomende AI ben je pas een ster als je innovatieve en vindingrijke ideeën kunt bedenken. Soms hoeven dat niet eens zulke grote ideeën te zijn, maar moet je snel met iets komen.

Creatief op commando: zo doe je dat
Laat je vooral niet tegenhouden in je creativiteit

Creatief op commando: dit helpt:

 1. Kijk het af van iets anders
  Originele ideeën bestaan niet. Wel originele combinaties van ideeën. Schrijf een tiental ideeën, innovaties of successen op waar je in het bijzonder van onder de indruk bent, uit welke hoek dan ook, kleine of grote ideeën. Hoe verder verwijderd van je eigen vakgebied, hoe beter. Bedenk: hoe zou dat eruitzien als je het toepast op jouw situatie of sector? Het leidt op zijn minst tot onconventioneel denken.
 2. Doe eens gek
  Perfectionisten blijven met een blanco pagina zitten. Geef je gekte de ruimte. Een nieuwe kostenbesparingsmethode? Vanillevla. Ideeën voor een nieuwe marketingcampagne? Meer slapen. Whatever. Laat het gewoon komen en laat je niet hinderen, dan komt er uiteindelijk iets realistisch bovendrijven (en zeg de stomme dingen niet hardop).
 3. Speel meelopertje
  Nog steeds geblokkeerd? Misschien heeft een collega een mooi idee waarbij je kunt aanhaken. Zeg hetzelfde in andere woorden, werk het uit door in te gaan op uitdagingen en kansen – dan lijkt het op teamwerk.
 4. Zet het in je notitieboek
  Je hoeft geweldige dingen nou ook weer niet altijd onmiddellijk aan je baas door te geven. Noteer ze, dan heb je er een paar achter de hand als erom wordt gevraagd.

Maak van creativiteit een gewoonte

Omdat de vraag naar creativiteit niet meer overgaat, kun je van creativiteit maar beter een gewoonte maken. Sta eens stil bij momenten waarop je je in het bijzonder creatief voelt. Onder de douche? Op de fiets, na je werk? Creëer dan meer van die momenten en schrijf daarna je ideeën op. Doe alles wat je nodig hebt om creatief te zijn, want dat betaalt zich uit.

Meer weten over creativiteit?

Boekentips:

Bron: Management Today, 21-9-2017

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel