artikel

Netwerken voor netwerkhaters

Persoonlijke groei

Veel mensen hebben een gruwelijke hekel aan netwerken. Een paar trucs die het leed kunnen verzachten.

Netwerken voor netwerkhaters
Maak het netwerken weer leuk

De voordelen van netwerken zijn goed gedocumenteerd: je vindt een mentor, een ingang voor een nieuwe baan, nieuwe prospects, noem maar op… Als je netwerken haat, maak je het met deze trucs draaglijker.

6 tricks & dips voor netwerken

  1. Verander hoe je denkt over netwerken. Zie het niet als noodgedwongen en op enigszins gênant wijze onbekenden moeten aanspreken met een glas wijn in je hand. Zie het als de kunst van het opbouwen van langetermijnrelaties.
  2. Pas je verwachtingen aan. Je gaat veel mensen tegenkomen met wie je niks hebt. Dat is prima. Ook van hen steek je wat op. Je doel is niet om een berg nieuwe vrienden of connecties te vinden.
  3. Repeteer en bereid voor. Oefening baart kunst. Wie komen er op de bijeenkomst? Wat ga je ze vragen? Hoe stel je jezelf voor? Wat zijn je doelen? Maak ook een elevator-pitch.
  4. Als repeteren raar aanvoelt, probeer dan wat anders. Geen elevator-pitch doen als dat niet goed voelt. Blijf bij wie je bent. Pitch dan niet jezelf maar bijvoorbeeld je werk en je bedrijf.
  5. Maak gebruik van social media. Ze zijn een geweldige manier om nieuwe mensen tegen te komen.
  6. Doe geen dingen waar je de pest aan hebt. Een essentieel kenmerk van netwerken is dat je authentiek blijft. Alleen dan kun je op je gemak zijn en verbinding maken met anderen.

Boekentip: Netwerken vanuit je hart

Bron: Fast Company

Door: Ed Kerkman – redacteur Management Executive

 

Reageer op dit artikel