artikel

Omgaan met nare collega’s

Persoonlijke groei

Overal lopen eikels rond, dus ook op je werk zijn nare collega’s. Het is zaak om er professioneel mee om te gaan.

Omgaan met nare collega’s

Stanford University-hoogleraar Robert Sutton sprak met veel mensen die moesten zien te dealen met collega’s die je niet wilt hebben en schreef er een boek over: The asshole survival guide. Achterbakse streken, incompetentie, agressie, nergens te bekennen als er wat te brengen valt en vooraan staan als er wat te halen valt – noem het maar op. Sutton geeft een paar tactieken om niet onderdoor te gaan aan dit soort collega’s.

Zeven overlevingstactieken

 1. Bekijk het van de positieve kant. Neem cognitief afstand van de situatie, bijvoorbeeld door jezelf in te prenten dat de situatie over een jaar (maand? 2 jaar?) geheel anders is. Of door (óók) de humor van de situatie in te zien.
 2. Ga de allerergste mensen fysiek uit de weg. Neem een bureau op een andere plek. Ga ver weg zitten van iemand bij vergaderingen. Pas je werkschema aan zodat je iemand niet tegenkomt in het keukentje.
 3. Gebruik je macht. Als je macht hebt over een eikel, doe dan wat je moet doen. Vertel wat ze te wachten staat als ze zich slecht blijven gedragen (zoals ontslag of nul promotie). Als je niets doet, ondermijn je het moreel op de werkvloer.
 4. Verzamel bewijsmateriaal. Cruciaal: documenteer je ervaringen met nare collega’s. Zéker als dingen mogelijk uitmonden in een HR-interventie of juridische procedure.
 5. Praat het uit. Het is kansloos om het uit te praten met mensen die welbewust en strategisch de eikel uithangen – om sneller carrière te maken dus. Maar bij mensen die onbewust en onopzettelijk bepaald gedrag vertonen, help het vaak enorm als je ze er vriendelijk op wijst.
 6. Werk samen. Als groep sta je sterker, bijvoorbeeld als je hogerop beklag gaat doen over iemand.
 7. Kom voor jezelf op. Soms ontkom je er niet aan om het rechtstreeks uit te vechten met de eikel die je leven zuur maakt en voor jezelf op te komen. Pas op: ga alleen een gevecht aan dat je kunt winnen. Bereid je goed voor, praat met mensen die je vertrouwt, beoordeel de situatie voordat je ten strijde trekt, zorg dat je bondgenoten hebt, en heb je bewijsmateriaal klaar liggen.

Nare baas

Je kunt nare collega’s hebben, maar misschien is het nog wel erger als je ook een nare baas hebt. Als je baas ook een eikel (m/v) is, dan gelden de volgende tips:

 • Wees heel voorzichtig en onderzoek wat je opties zijn voordat je de strijd aangaat.
 • Praat erover met je baas. Misschien heeft hij zelf niet in de gaten dat zijn gedrag soms echt niet kan.
 • Lach erom en laat het van je afglijden. Het gedrag van narcistische eikels gaat nooit veranderen.
 • Verzamel bewijsmateriaal van beledigend gedrag.
 • Smeed allianties en bedenk samen wat.

Bron: Robert Sutton – The asshole survival guide: How to deal with people who treat you like dirt; Business Insider, september 2017 

Door: Ed Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel