artikel

Kom maar op met je slechte ideeën

Persoonlijke groei

Absurde ideeën kunnen tot mooie dingen inspireren. Want als je een goede beslissing wilt nemen, en wie wil dat niet, kunnen ook heel slechte opties je verder helpen. Pakweg: het slechtst denkbare verjaardagsfeestje bedenken (een begrafenis-verjaardag-combi?), of overheidsbeleid waar iedereen depressief van wordt.

Kom maar op met je slechte ideeën

Briljante ideeën bedenken die je carrière een kickstart geven of de wereld veranderen: ga er maar eens aan staan. Met bereslechte ideeën bedenken heeft niemand moeite. Maak ze dus tot een belangrijk onderdeel van het creatieve proces.

Het nut van slechte ideeën

  • Ze leggen de lat lager. Normaal wil je dat niet, maar bij het genereren van nieuwe ideeën is het essentieel. Veel mensen censureren zichzelf tot ze zeker weten dan hun idee hout snijdt. Als er al een onwerkbaar en belachelijk idee op tafel ligt, maakt dat voor iedereen de weg vrij om ook ideeën in te brengen die in eerste instantie wellicht gek overkomen.
  • Ze kunnen een goed vertrekpunt zijn. De roadmap naar een goed idee hebben is veel ideeën hebben. Als er veel ideeën op tafel liggen, gaan anderen daarop voortborduren. Ook slechte ideeën inspireren zo soms tot geniale oplossingen, die anders niet zouden zijn bedacht.
  • Een slecht idee kan ook goede kanten hebben. Absurde ideeën kunnen kiemen in zich dragen van iets grandioos. Neem het idee om vierkante watermeloenen te kweken. Right. Feit is: ovale watermeloenen zijn moeilijk te vervoeren, op te slaan en te snijden. Een vierkante watermeloen is eigenlijk zo gek nog niet. Je zou het kunnen realiseren door meloenen in dozen op te kweken. Dus.

Boekentips:

Bron: Quartz, 12-10-2017
Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel