artikel

Naar binnen reiken: jouw proces voor lichaam en geest

Persoonlijke groei

Om te leven conform Ga doen wat je écht belangrijk vindt! moet je Naar Binnen Reiken en alles doen wat nodig is om een heldere, gegronde afstemming te realiseren tussen je lichaam (body), verstand (mind) en geest (spirit). We gebruiken de term geest hier als iets wat groter is dan ons fysieke zelf – je mag het vervangen door ziel, hart, passie of een ander woord waarmee jij je verbonden voelt. Vergeet niet: dit is jouw proces.

Naar binnen reiken: jouw proces voor lichaam en geest
Naar binnen reiken: wat voor jou werkt, werkt

“We raken niet van slag van wat er met ons gebeurt, maar van onze gedachten over wat er gebeurt.” – Epictetus

Het doel van dit boek en dit raamwerk is je te helpen om je welzijn te vergroten. Een centrale component van welzijn is: voor jezelf zorgen. Door naar binnen te reiken, leer je om veerkracht op te bouwen. We zien veerkracht hier als een manier om met de mensen, gedachten en dingen in je leven om te gaan die bij jou stress kunnen veroorzaken. Je mag dan misschien niet in staat zijn om die dingen direct te veranderen, je kunt wel veranderen hoe je ze ziet en wat je antwoord erop is (iets anders dan je reactie). Als we Naar Binnen Reiken, voeden we ons lichaam, ons verstand en onze geest, en bouwen we de veerkracht op om huidige en toekomstige omstandigheden het hoofd te bieden. Naar Binnen Reiken houdt eenvoudig gezegd in: dat wat je doet om goed in je vel te zitten (en je mentaal goed te voelen), zodat je een gezonde relatie kunt onderhouden met jezelf en de wereld om je heen.

Bij Naar Binnen Reiken kan het bijvoorbeeld gaan om zulke simpele dingen als een goede maaltijd eten, wandelen, dansen, een dagboek bijhouden, naar muziek luisteren of mediteren. Wat voor jou werkt, werkt! Het gaat hier over je sterke kanten naar voren halen, op je best zijn en gefocust zijn, zodat je jezelf niet in de weg staat en elke omstandigheid tegemoet treedt vanuit de keuzes die je maakt.

Door de uithoeken van je denkwereld navigeren

Heb je ooit geprobeerd om negatieve gedachten een halt toe te roepen of dingen uit je hoofd te zetten? Psychologen noemen dat ‘gedachten stoppen’, en het is nou niet bepaald een van onze favoriete technieken. Het is waarschijnlijker dat het bewust proberen te verdringen van gedachten alleen maar leidt tot het steeds weer terugkeren van die gedachten. In de woorden van Carl Jung: “Dat waartegen je weerstand biedt, blijft terugkomen.” Schrijver en docent Byron Katie legt het als volgt uit: “We kunnen een gedachte die stress veroorzaakt niet stoppen. We moeten zo’n gedachte onderzoeken, en de waarheid achter onze verhalen zien te achterhalen. Alleen als we de gedachte niet langer geloven, en alleen dan, laat die gedachte ons los.” Het model dat Byron Katie ontwikkelde – het heet The Work4 (2004) – laat je bij elke gedachte of ieder verhaal dat stress veroorzaakt de vraag stellen: is het waar? Dan neemt het je stap voor stap mee door een proces waarin zo’n verhaal wordt gekeerd, op zo’n manier dat de negatieve gedachte vervaagt en wordt vervangen door een zinvolle gedachte. Er zijn veel en veel meer oefeningen die je helpen om naar binnen te reiken, wat meteen duidelijk maakt hoe vaak het gebeurt dat mensen worden gehinderd door negatieve gedachten. Dit zijn een paar van onze favoriete tools.

  • Taming Your Gremlin van Richard David Carson (1983). Dit (Engelstalige) boek biedt je een paar manieren om je innerlijke kritiek te personifiëren en de impact ervan te neutraliseren met behulp van een serie speelse oefeningen.
  • Organization and Relationship Systems Coaching (ORSC) ontwikkeld door Faith Fuller en Marita Fridjhon van het Center for Right Relationship (crrglobal.com). ORSC reikt je een onttriggeringsproces aan waarmee je je innerlijke critici kunt scheiden van de kern van wie je bent en hun kracht kunt verspreiden.
  • Het mindfulness-concept dat op allerlei terreinen wordt ingezet (van genezingsmethode tot het vergroten van de effectiviteit in bedrijven). Mindfulness helpt je om in het heden te zijn en je bewust te zijn van wat er in het hier en nu gebeurt, zonder te oordelen.
  • The Artist’s Way – Vind je eigen inspiratie van Julia Cameron (1992). Dit boek gaat over een techniek die Cameron het schrijven van ‘ochtendpagina’s’ noemt. Het komt erop neer dat je elke ochtend net na het wakker worden zonder na te denken over hoe het er komt te staan drie pagina’s volschrijft, niet meer en niet minder – met pen, in een schrift. Het is een methode om naar binnen te reiken. Als je je gedachten op deze manier uit je laat stromen, is de kans kleiner dat ze later je hoofd verstoppen. En dat is de eerste stap op weg naar een gefocuste, inspirerende dag.
  • Acceptatie- en commitmenttherapie (ACT) ontwikkeld door Russ Harris (2010) Onderdeel van deze therapie is de ‘diffusiemethode’, die je leert om gedachten en gevoelens te doorgronden en te nemen voor wat ze zijn (namelijk woordenstromen, voorbijgaande sensaties, emoties) in plaats van wat ze claimen te zijn (gevaar of feiten). Russ Harris’ boek De valstrik van het geluk (2009) bevat een grote rijkdom aan tools die je van ongemakkelijke gedachten en gevoelens kunnen bevrijden.

Door: Judith Grimbergen, Nick van Dam, Paul Sherman en David Garten

Het boek: Ga doen wat je echt belangrijk vindt

Het maakt niet uit in welke omstandigheden je verkeert, wat voor werk je doet, hoe oud je bent of wat je familiesituatie is: Ga doen wat je écht belangrijk vindt! helpt je verder. Ga ermee aan de slag en ontdek hoe je met al die concurrerende prioriteiten kunt omgaan, stress kunt overwinnen en weloverwogen keuzes kunt maken. Ofwel: hoe je het voor jou best mogelijke leven creëert en de beste versie van jezelf wordt

 

Reageer op dit artikel