artikel

Als je te hoog gekwalificeerd bent

Persoonlijke groei

Inhurende managers zitten niet per definitie te springen om een kandidaat die te hoog gekwalificeerd is. Wat moet je wel en niet doen als je de baan toch wilt?

Als je te hoog gekwalificeerd bent
Te hooggekwalificeerd? Doe nooit minachtend over de baan!

Er kunnen allerlei redenen zijn dat je onder je niveau gaat werken wanneer je te hoog gekwalificeerd bent. Misschien wil je van bedrijfstak switchen, of bij een specifiek bedrijf binnenkomen, of meer flexibiliteit in je privéleven. Of misschien heb je gewoon heel hard een baan nodig. Een indrukwekkend cv helpt niet altijd. Gangbare vooroordelen tegenover overgekwalificeerde mensen: ze raken misschien snel verveeld, dus blijven ze niet lang bij het bedrijf – dus is het allemaal verspilling van moeite en tijd. Of misschien ziet de inhurende manager je als een bedreiging. Een paar tips om de geambieerde werkgever niet af te schrikken.

Te hoog gekwalificeerd? Dit doe je wel

  • Realiseer je dat de inhurende manager (vaak negatieve) aannames over jou en je kandidatuur heeft. Bedenk waarom het zou kunnen gaan (bijvoorbeeld: te hoge salariseisen) en kom met informatie waarmee je die aannames ontkracht (‘ik heb er geen moeite mee om te werken voor het geboden salaris’).
  • Positioneer jezelf strategisch. Geef aan dat je verschillende manieren ziet om invulling te geven aan de functie.
  • Geef de naam van een vroegere collega door, of je baas, om een goed woordje voor je te doen.

En dit moet je niet doen

  • Pretentieus doen en je gedragen alsof je te goed bent voor de baan. Dan gooi je uiteraard je eigen glazen in.
  • Te beperkt denken over de baan. Zoek naar manieren om het werk toe te snijden op jouw vaardigheden, expertise en interesses.
  • Ontmoedigd raken als jij het niet geworden bent. Allerlei factoren spelen een rol bij het uiteindelijke besluit. Veel van die factoren zijn voor jou als kandidaat niet transparant.

Bron: Harvard Business Review

Door:  Yvonne Halink

Boekentips:

Reageer op dit artikel