artikel

Efficiency zorgt voor stress

Persoonlijke groei

Een belangrijke oorzaak van stress is efficiency. We vinden dat we binnen dezelfde tijd steeds meer moeten doen.

Efficiency zorgt voor stress

In onze cultuur is productiviteit bijna heilig: we moeten onze tijd maximaal benutten om zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen – en we voelen ons bijna schuldig als dat een keer niet lukt. Dus barst het tegenwoordig van de productivity hacks: tips, dips, apps en trucjes om productief te zijn. Met slechts één einddoel: nóg meer voor elkaar krijgen in nog minder tijd. Vraag jezelf eens af of kwantiteit echt je Grote Doel is, zegt Tariq Khan van customer engagement-bureau TMW Unlimited. Zou het kunnen dat productiviteit niet draait om meer werk doen maar om beter werk doen? Een paar tips om de kwaliteit van je output te verbeteren.

Van meer naar beter

Onthou goed: het druk hebben is geen meerwaarde. Veel mensen verwarren activiteit met productiviteit: zij zijn de hele dag heel druk bezig, maar wat levert dat op? Wees selectief met waar je je tijd en aandacht insteekt, en wees eerlijk tegenover jezelf over wat echt belangrijk is.

Vervang conference-calls door videoconferencing. Bij conference-calls (zonder visueel contact) werkt 60% van de deelnemers ondertussen aan andere dingen. Geen wonder dat het vaak moeizame exercities zijn. Oogcontact is essentieel voor echte uitwisseling.

Als je werk voor je uitschuift, doe het dan goed. Plan voor elke week een paar uur in om ongestoord te kunnen nadenken. Even alles loslaten en reflecteren laat dingen landen, geeft energie en brengt frisse perspectieven.

Lees op papier in plaats van op scherm. Op papier lezen teksten makkelijker, begrijp je ze beter en onthoud je dingen beter.

Leer beter luisteren. Mensen zijn niet goed in luisteren: ze praten liever. Maar daardoor mis je een hoop waardevolle informatie. Probeer je instinct te overrulen en geef onverdeelde aandacht aan degene die praat. Het is niet makkelijk, maar het levert je veel resultaat op.

Bron: Management Today,

Door: Ed Kerkman

Reageer op dit artikel