artikel

Kalm blijven bij lastige gesprekken

Persoonlijke groei

Een bonkend hart, zweterige handen, struikelen over je woorden en rare grimassen helpen je niet verder.

Kalm blijven bij lastige gesprekken

Hoe blijf je cool en kalm en creëer je ruimte voor een productief gesprek? Dit kan helpen.

 • Focus op je ademhaling
  Voel hoe de lucht je longen in- en uitstroomt, door je keel en je neusgaten. Het haalt de spanning en ongerustheid weg en houdt je in balans. Dit is overigens gewoon een basic mindfulnessoefening.
 • Focus op je lichaam
  Stil blijven zitten tijdens een lastig gesprek maakt de spanning meestal niet minder. Sta bijvoorbeeld op en loop wat rond. Zeg eventueel tegen je gesprekspartner: ik wil even m’n benen strekken, heb je er bezwaar tegen als ik even opsta en wat rondloop? Anchoring kan ook helpen (google maar op anchoring + mindfulness).
 • Zeg in jezelf een mantra
  Die je kunt herhalen om jezelf eraan te herinneren dat je kalm moet blijven. ‘Dit gaat niet over mij.’ ‘Het gaat voorbij.’ ‘Dit gaat over het bedrijf.’ Vind een mantra die werkt voor jou.
 • Erken en benoem je gevoelens
  Daardoor neem je afstand van jezelf en zie je je gedachten en gevoelens zoals ze zijn. En dat brengt rust – en maakt het makkelijker om ze los te laten.
 • Neem even een pauze
  Kop koffie, glas water, even naar het toilet, kort wandelingetje. Hoe meer tijd je jezelf geeft om emoties te verwerken, hoe minder sterk ze worden.

Bron: Harvard Business Review

Door: Ed Kerkman

Boekentips:

Reageer op dit artikel