artikel

Werkverslaving is helemaal niet slecht voor je

Persoonlijke groei

Werkverslaving, is dat nou erg? Niet altijd, zo blijkt. Bij mensen die lange dagen maken maar dol zijn op hun werk, kan een gevoel van vervulling de ongezonde stresseffecten neutraliseren.

Werkverslaving is helemaal niet slecht voor je
Een werkverslaving is gezond

Te veel pressie en stress, te weinig ontspanning: de communis opinio wil dat werkverslaving op den duur niet best is voor je gezondheid. Het blijkt ingewikkelder dan dat. Onderzoekers (waaronder Lieke ten Brummelhuis) voerden gedurende enkele maanden gezondheidschecks uit bij 763 medewerkers van een groot adviesbureau en vroegen ze naar werkattitudes en neiging tot werkverslaving. Workaholics werden gedefinieerd als mensen die lange dagen maken en een ‘dwangmatige werkmentaliteit’ hebben.

Veel werken is gezond (mits je van je werk houdt)

Consultants die erg veel uren draaiden hadden slechts iets meer gezondheidsklachten dan degenen die hooguit 42 uur per week werkten. Eén categorie workaholics meldde wel beduidend meer psychosomatische klachten en had vaker een hoge bloeddruk en hoog cholesterol: degenen die hun werk niet leuk vonden en ‘niet betrokken’ waren op het werk. De workaholics die aangaven toegewijd te zijn op het werk, verkeerden objectief gezien in goede gezondheid.

Wat kunnen bedrijven hiermee? De onderzoekers adviseren ondernemingen om managers goed te trainen in interveniëren als zij zien dat mensen niet blij zijn met hun baan en niet betrokken zijn. In het bijzonder als het om workaholics gaat. Zo kun je absentie, personeelsverloop en zorgkosten terugbrengen.

Bron: Academy of Management Discoveries, september 2017

Door: Ed Kerkman

Boekentips:

Reageer op dit artikel