artikel

Tien tips om een blunder goed te maken

Persoonlijke groei

Een excuus alleen is niet genoeg als u echt te ver bent gegaan. Bedenk dat uw kansen zich altijd kunnen keren. Zet daarom recht wat u fout heeft gedaan en hoop niet dat het ‘vanzelf overwaait’.

Tien tips om een blunder goed te maken
 1. Ga door het stof
  Als u onderhuidse spanning voelt of uw collega’s negeren u, kunt u maar beter uw verantwoordelijkheid nemen en spijt betuigen. Doe iets waaruit blijkt dat u snapt dat u fout zat.
 2. Laat los
  Gedane zaken nemen geen keer. Blijf er niet in hangen. Zie uw fout als leermoment en leg u erbij neer dat het tijd kost vertrouwen te herwinnen.
 3. Doe extra uw best
  U krijgt een tweede kans: grijp die en compenseer uw fout met extra successen.
 4. Speel open kaart
  Speel open kaart, bied excuses aan. Mensen willen geen argumenten horen maar alleen dat u hun kant van de zaak begrijpt.
 5. Herstel uw relaties
  Neem de tijd om opnieuw te investeren in relaties die u voor lief nam. Weet dat dit evenveel tijd en moeite kost als het voor het eerst opbouwen van relaties.
 6. Vraag om hulp
  Bedenk dat mensen graag willen helpen als u oprecht om hulp vraagt. Maak gebruik van uw netwerk. Vraag heel direct wat u kunt doen om terug in de gratie te komen. Doe ook iets terug.
 7. Laat zien dat u veranderd bent
  Doe iets onverwachts waaruit blijkt dat u veranderd bent: het tegenovergestelde van wat men van u verwacht.
 8. Kijk verder dan uw eigenbelang
  Laat zien dat u zo slecht nog niet bent door iets te doen voor een goed doel. Ook vrijwilligerswerk is goed voor uw reputatie.
 9. Probeer het goed te maken
  Herstel fouten zo veel mogelijk achter de schermen omdat uw betrokkenheid soms niet in dank wordt afgenomen. Degenen om wie het gaat, weten wel wat u voor hen heeft gedaan.
 10. Vertrek
  Soms is het beter te accepteren dat het niet goed komt. Begin ergens anders met een schone lei en leer van uw fouten.

Bron: BusinessWeek.com

Boekentips:

Reageer op dit artikel