artikel

Spreken voor grote groepen: je uitstraling

Persoonlijke groei

Je gaat spreken voor grote groepen, je staat bijna op het podium. Vol zelfvertrouwen en energie maak je contact met je publiek, je uitstraling is goed. Tenzij de spanning roet in het eten gooit. In deze video met Judith de Bruijn leer je hoe je je charisma vergroot en je spanning vermindert.

Spreken voor grote groepen: je uitstraling

Nog 3 minuten. De spreker op het podium is aan het afronden, de dagvoorzitter staat al klaar om te bedanken en jou aan te kondigen. Je zit op de eerste rij, op het puntje van je stoel. Sta je al in de presentatiestand, ben je er klaar voor? Maar wat is dat… er klaar voor zijn?

Dat gaat niet over de inhoud. Dit is zeker niet het moment om nog eens snel door de inhoud van je verhaal te racen. Je moet erop vertrouwen dat de presentatie stevig in je hoofd zit. Je bent op tijd begonnen, je hebt lang gepuzzeld over je inhoudelijke keuzes en de volgorde van je verhaal. Je hebt geoefend en alles gecheckt. Je bent voorbereid op wat er mis kan gaan. Geloof me, het verhaal zit helemaal in je hoofd en in je lijf.

Hooggeëerd publiek

Hooggeëerd publiek

Je hoeft niet bang te zijn dat je iets zult vergeten en het is ook slimmer om dat niet te doen, want de angst voor een black-out is juist de veroorzaker van een black-out. Je steekt dan namelijk onbewust veel energie in angstige gevoelens, en die blokkeren in je hersenen de toegang tot je cognitieve vermogens en je geheugen. Laat je hersenen dus rustig hun werk doen. Als jij werkt aan je ontspanning, dan klaren de hersenen de klus echt wel waar jij ze mee hebt opgezadeld. Wat wél nodig is: jezelf in een goede presentatiestand zetten. Daarvoor focus je op je uitstraling; een uitstraling waardoor het publiek je welgezind is, vertrouwen in je heeft en een goed gevoel krijgt. Zo’n uitstraling noem je charisma.

Zo werk je aan je uitstraling:

Bron: Hooggeëerd publiek

Door: Judith de Bruijn

Reageer op dit artikel