artikel

Spreken voor grote groepen: Spreekkaartjes

Persoonlijke groei

Ik ben een grote fan van spreekkaartjes. Ze geven je allereerst een geheugensteuntje tijdens het spreken, maar bovendien is het maken ervan een uitstekende manier om het verhaal goed in je hoofd te krijgen. Tot slot helpen ze je om afwisseling en structuur in je verhaal te brengen.

Spreken voor grote groepen: Spreekkaartjes

Elk kaartje vertegenwoordigt een afgerond onderdeel van je presentatie. Zo kan elk kaartje ook een eigen sfeer uitstralen. De kolom ‘REGIE’ is bedoeld om aan te geven welke sfeer je wilt neerzetten en hoe, dus met welk concreet gedrag, je dat bereikt. Je geeft jezelf instructies voor non-verbaal gedrag dat je boodschap versterkt. In de volgende stap leer je hoe je dat kunt doen.

Wanneer je kaartjes maakt, ben je al bezig met een handige indeling, je krijgt de onderdelen goed in je hoofd, bedenkt welke steekwoorden je gaan helpen om het verhaal te onthouden. Daarmee is het proces van kaartjes maken al een stap om je verhaal je eigen te maken. Al gebruik je die kaartjes tijdens je presentatie niet, toch hebben ze dan hun functie van geheugensteun al vervuld.

Zo kom je tot goede spreekkaartjes:

  1. Pak je presentatie-overzicht erbij. Als het goed is, zijn daar nog steeds de etappes te onderscheiden; de grote stappen waarmee jij je publiek van hun startpositie naar jouw doel brengt. Geef elke etappe, maar ook de opening en afsluiting een eigen kaartje. Gebruik waar mogelijk stiften in de kleur van de etappe en schrijf de titel van de etappe op de kaarten.
  2. Schrijf op elk kaartje de duur van dit onderdeel.
  3. Gebruik een whiteboard of een grote tafel om een tijdlijn te maken, die de hele duur van je presentatie toont, en plaats er wat streepjes bij die de tijd weergeven. Leg de kaartjes op de tijdlijn. Je krijgt hiermee een goed overzicht van je presentatie en je krijgt gevoel bij de verhoudingen, de overgangen en de lengtes van de verschillende onderdelen.
  4. Splits grote etappes op in deelkaartjes. Voeg kleine samen op een kaartje. Zorg ervoor dat de onderdelen met een heel andere sfeer of kleur op aparte kaartjes staan. Streef naar tien kaartjes voor een presentatie van twintig minuten. Je draait dan gemiddeld na twee minuten door naar een volgend kaartje. Als het er veel meer worden, moet je te veel wisselen en worden de kaartjes een project op zich. Dat is niet de bedoeling. Als je tot de goede hoeveelheid bent gekomen, geef je elk kaartje een nummer.
  5. Noteer per kaartje een aantal steekwoorden die je helpen bij het vertellen van je verhaal. Kaartjes zijn bedoeld als geheugensteun: als je erop kijkt moet je in één oogopslag zien waar je bent en wat je nog moet vertellen. Welke woorden helpen daarbij? Wat zijn goede triggers voor je? Schrijf in ieder geval geen volzinnen op en houd een groot lettertype aan. Soms is het prettig om op je kaartje te noteren welk beeld of welke actie hoort bij dit onderdeel.

Video met Judith de Bruijn over spreekkaartjes

Je kunt lege A5-kaartjes of kleiner gebruiken en daar met een stift duidelijk leesbare steekwoorden op schrijven. Als je mijn template wilt gebruiken kun je die gratis downloaden. Sommigen van mijn klanten gebruiken deze kaartjes en printen een eigen logo op de voorkant. Dat ziet er heel chic uit.

Door: Judith de Bruijn

Reageer op dit artikel