artikel

Spreken voor grote groepen: jouw opkomst

Persoonlijke groei

Er staat nog een aantal passen tussen jou en je presentatie, de passen die je zet vanuit je stoel of de coulissen, naar de plek midvoor op het podium waar je je eerste woorden uitspreekt. Dat zijn cruciale passen, omdat je publiek op basis van jouw eerste verschijning al direct een gevoel en daarmee een mening over je krijgt. Het bepaalt of het publiek je presentatie met vertrouwen tegemoetziet.

Spreken voor grote groepen: jouw opkomst

Met de manier van opkomen die ik nu omschrijf, geef je het publiek niet alleen vertrouwen, je brengt ook rust, focus en een positieve sfeer in de zaal. Wat je zaait zul je je oogsten, dus dit is jouw kans om het publiek naar je hand te zetten. Jij bent de dirigent.

Het werkt als volgt:

  • De dagvoorzitter kondigt je aan op een prettige manier. Je ervaart de woorden als een aanmoediging en compliment, en tovert een glimlach op je gezicht. Je ademt uit en laat je schouders los.
  • Dan volgt het applaus: je ervaart dat als tromgeroffel voor de strijd of een roep om actie, en je richt je hoofd op.
  • Je loopt met zelfverzekerde passen en een rechte rug het podium op, direct naar de plek waar je uit wilt komen. Je oogt daarmee krachtig, energiek en doelbewust.
  • Je gaat stevig op twee voeten staan. Dat komt standvastig over.
  • Je richt je hoofd op en kijkt rustig de zaal in.
  • Je ademt rustig in en beseft ondertussen dat je blij bent hier te zijn, op dit moment en bij deze mensen, en dat bezorgt je een glimlach.
  • Je ademt uit, kijkt of je ieders aandacht hebt en dan…

Dan begint jouw verhaal.

Bekijk hier de video met Judith de Bruijn met tips voor jouw opkomst:


Door: Judith de Bruijn
Bron: Hooggeëerd publiek

Reageer op dit artikel