artikel

De Emotiedokter en reddingsschip Ocean Viking

Persoonlijke groei

Door bewustzijn van emoties in onze maatschappij en organisaties te vergroten, kunnen we steeds beter zien welke belangen mensen in situaties herkennen en wat ons als mensen uiteindelijk drijft. De Emotiedokter analyseert wekelijks een situatie, door een willekeurige medewerker of medelander te vragen emoties in een situatie te selecteren uit de Emotiekaarten.

De Emotiedokter en reddingsschip Ocean Viking

Deze: Reddingsschip Ocean Viking mag toch niet tanken in Malta (foto)

De kaarten

Pieter pakt: Verbaasd, Ontmaskerd

Verlangend, Bezorgd, Verdrietig

Joviaal, Alert, Bewust

Zorgzaam, Onzeker, Schuldig

  • Verbaasd, betekent dat iets anders gebeurt dan je verwacht. Ontmaskerd betekent dat je het gevoel hebt dat anderen iets aan je zien, dat je liever verborgen zou houden.
  • Verlangend betekent dat je uitkijkt naar een verandering die je graag zou zien. Bezorgd betekent dat je uiteenlopende scenario’s doorloopt, waarbij je je afvraagt of je overdrijft, of juist direct moet ingrijpen. Verdrietig betekent dat je afscheid neemt van iets dat belangrijk voor je is of was.
  • Joviaal betekent dat je jezelf heel sociaal opstelt en bijdraagt aan de goede sfeer, maar niet het achterste van je tong laat zien. Alert betekent dat je waakzaam bent voor een risico. Bewust betekent dat je je eigen gedrag en emoties waarneemt, en je afvraagt wat ze precies betekenen.
  • Zorgzaam betekent dat je je identificeert met anderen en je afvraagt wat je kunt doen om hen te helpen. Schuldig betekent dat je je identificeert met anderen en je afvraagt of je hen schade doet of hebt gedaan. Twijfelend betekent dat je niet weet welke van meerdere opties de beste route is voor de lange termijn.

De Emotiekaarten

De Emotiekaarten

Peter: ”Ik vind dit een heel lastig onderwerp. Aan de ene kant vind ik dat het onze plicht is om anderen zorg te bieden als ze die nodig hebben, ook omdat mensen in staat moeten zijn iets van hun leven te maken. Wat dat betreft ben ik een liberaal. Maar aan de andere kant wil ik niet dat onze maatschappij ten onder gaat aan wereldwijde bevolkingsgroei. Bij zo’n reddingsschip maak ik me toch zorgen of de “vaders, moeders en kinderen op de vlucht voor geweld” waar de helpers over spreken, in feite niet alleen vrijgezelle jonge mannen zijn die hier hun geluk komen beproeven maar geen binding voelen met onze maatschappij. Ik vraag me af of ik mensen die ik een kans zou moeten gunnen te veel wantrouw, of dat het probleem alleen maar groter wordt?”

Door: Michiel Hulsbergen, auteur van de Emotiekaarten en de 27 werkmethoden.

Reageer op dit artikel