artikel

De Emotiedokter: Wat zijn emoties en waarom hebben we ze?

Persoonlijke groei

In onze maatschappij en organisaties herkennen we steeds meer de waarde van emoties. Hersenonderzoek toont inmiddels aan wat goede observatoren van gezichtsexpressies al jaren wisten: dat emoties voortdurend ons gedrag sturen. Terwijl wij gedurende de dag ontelbare kansen en bedreigingen het hoofd bieden, worden we ons pas bewust van emoties, als ze bijzonder heftig zijn of ons in tegenstrijdige richtingen bewegen.

De Emotiedokter: Wat zijn emoties en waarom hebben we ze?

Emoties zijn ‘belangenbehartigers’ (Frijda, 1986). Gedurende miljoenen jaren evolutie zijn ze ontwikkeld om ons te helpen omgaan met een complexe omgeving. Ons bewustzijn is ontwikkeld als systeem om ons gedrag te relateren aan doelen voor de lange termijn, omdat we als samenwerkende soort steeds meer samen konden bereiken. Via onze gezichtsexpressies tonen we elkaar voortdurend wat iets voor ons betekent en wat we van plan zijn.

Door bewustzijn van emoties in onze maatschappij en organisaties te vergroten, kunnen we steeds beter zien welke belangen mensen in situaties herkennen en wat ons als mensen uiteindelijk drijft. De Emotiedokter analyseert wekelijks een situatie, door een willekeurige medewerker of medelander te vragen emoties in een situatie te selecteren uit de Emotiekaarten.

Deze week: Wip op grens tussen VS en Mexico verbindt kinderen met elkaar

Bekijk de video bij de NOS >>>

 

Kim pakt de emotiekaarten: Verbaasd, Gepassioneerd, Gespannen, Enthousiast, Verwonderd, Gelukkig, Bezorgd, Vriendelijk, Alert, Wantrouwend, Onzeker, Twijfelend, Trots

  • Verbaasd, betekent dat iets anders gebeurt dan je verwacht. Gepassioneerd betekent dat het een energie bij je teweegbrengt die je bijna niet kunt stoppen. Gespannen betekent dat je ook een dreiging ziet; je hebt het idee dat je op de proef wordt gesteld.
  • Enthousiast betekent het zien van kansen. Verwonderd betekent dat iets afwijkt van hoe jij verwacht dat de wereld in elkaar zit. Gelukkig is een emotie waarbij bijna altijd het ‘delen met anderen’ centraal staat. Bezorgd betekent dat je ook risico’s ziet.
  • Vriendelijk betekent dat je anderen oprecht een kans geeft om het beste uit zichzelf te halen. Alert betekent dat je je hoedt voor een bedreiging, waar je aandacht voor reserveert. Wantrouwend betekent je juist gereserveerd opstellen, naar iemand bij wie je kwade intenties vermoedt.
  • Onzeker betekent dat je niet zeker weet of je ergens toe in staat bent, of of anderen met wie jij je identificeert ergens toe in staat zijn. Twijfelend betekent dat je niet weet welke van meerdere opties de beste route is voor de lange termijn. Trots betekent dat je je sterk identificeert met een prestatie, of met een ander die iets presteert.

De emotiekaarten

De emotiekaarten

Kim: ”Ik vind dat je altijd moet uitgaan van het goede van de mens, maar er rekening mee moet houden dat anderen niet altijd het beste met anderen voor hebben.”

Door: Michiel Hulsbergen

De Emotiekaarten zijn een uitgave van Managament Impact, een onderdeel van Boom uitgeverij Amsterdam. Michiel Hulsbergen is auteur van de kaarten en de 27 werkmethoden.

Reageer op dit artikel