artikel

Aon: Risicomanagement draagt bij aan prestaties

Procesmanagement

Organisaties met een geavanceerd risicomanagementsysteem leveren betere financiële prestaties. Dat stelt Aon Risk Solutions, onderdeel van risicoadviseur Aon op basis van de Aon Risk Maturity Index.

Aon: Risicomanagement draagt bij aan prestaties

De Risk Maturity Index is een online benchmarktool. Met de index onderzoekt Aon in samenwerking met de Wharton School van de University of Pennsylvania hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op financiële resultaten.

Hoge prestaties en stabiele aandelenkoersen:

  • Tussen 2011 en 2012, toen de aandelenmarkten bijzonder volatiel en licht negatief waren, presteerden organisaties met geavanceerde risicomanagementsystemen significant beter.
  • Organisaties met een minder ontwikkeld systeem eindigden met een koersverlies van 17 tot 30 procent.
  • Goed risicomanagement zorgt voor stabiliteit van aandelenkoersen (minder volatiliteit).

Naar een betere besluitvorming
Aon concludeert dat bij veel organisaties risico-informatie niet stelselmatig wordt gebruikt in de besluitvorming. Er zijn vier factoren die bijdragen aan betere besluitvorming op basis van risico-informatie:

  • tijdig beschikbaar stellen van relevante informatie;
  • bekend zijn met productaansprakelijkheidsrisico’s van een nieuw te introduceren product;
  • bekend zijn met de afhankelijkheidsrisico’s van belangrijke leveranciers;
  • bekend zijn met de marktrisico’s van een over te nemen bedrijf.

Door risicomanagement mee te nemen in de besluitvorming is er een kleinere kans op negatieve verrassingen, hierdoor worden de resultaten van de onderneming stabieler en meer voorspelbaar. De index bewijst dat het een zeer waardevol instrument is om de volwassenheid van risicomanagement te beoordelen en te vergelijken met sectorgenoten.

Boekentips:

Reageer op dit artikel