artikel

Wiebe Stork (Scania): ‘Essentieel bij lean-ontwikkeling is leiderschap’

Procesmanagement

‘Lean houdt altijd in: continu verbeteren.’

Wiebe Stork (Scania): ‘Essentieel bij lean-ontwikkeling is leiderschap’

Dat zegt Wiebe Stork, manager bij Scania Production in Zwolle. ‘Het is niet moeilijk om een verbetermethode te introduceren, maar hoe zorg je ervoor dat deze onderdeel wordt van het dagelijkse werk?’ 
Voorbeelden ziet hij om zich heen genoeg. Vaak volstaat een eerste blik op een verbeterbord om vast te stellen in hoeverre de verbetercultuur is geborgd, zegt Wiebe Stork. ‘Je ziet dan dat het geen onderdeel is geworden van het standaard werk van het management. Als je dat niet doet, dan leveren verbeteringen onvoldoende op.’

Niets is eenvoudiger dan een methode als 5S of value stream mapping te introduceren, zegt Wiebe Stork. Maar om ze te borgen, is meer nodig. ‘De grootste rol ligt bij het management, dat leiderschap moet laten zien. Binnen ons MT hebben we daar allemaal hetzelfde beeld over en dat is essentieel.’

Wiebe Stork is manager SPS Office & Opleidingen bij de Scaniafabriek in Zwolle, de grootste Scaniafabriek ter wereld. Hij is een van de key-note sprekers van het 10e Jaarcongres Procesmanagement. Het Scania Productie Systeem (SPS) is het succesvolle leansysteem van Scania. Stork’s afdeling ondersteunt de organisatie bij verbeteringen en faciliteert in- en externe opleidingen.

Strategisch platform
Het Scania Productie Systeem is gebaseerd op lean en ver doorontwikkeld bij Scania. Toch hangt Stork daar niet alles aan op: ‘Het lean-huis is voor ons vooral een beeld. Het wijkt niet erg af van andere lean-huizen zoals ik die tegenkom bij andere bedrijven. Wij gebruiken het Scania-huis als basis, als leidend principe, maar wel in combinatie met het strategisch platform.’

Bij Scania gaan de managers twee keer per jaar om tafel om het strategisch plan voor het komende jaar vast te stellen. Dit is gebaseerd op de corporate doelstellingen. Niet alleen de strategie wordt vastgesteld, ook de afgeleide doelen en activiteiten op afdelingsniveau.

‘We hebben als fabriek natuurlijk kwaliteitsdoelen, maar die gelden niet voor iedere afdeling. Ze kunnen zich wel afvragen wat ze kunnen bijdragen aan dat kwaliteitsdoel. Op het strategisch platform staat aangegeven wat we hebben afgesproken wat betreft doelen en activiteiten. Vanuit onze afdeling SPS leveren wij methoden aan om die doelen te bereiken.’

Persoonlijk leiderschap
Doorslaggevend voor succes is hoe je zelf in de lean-filosofie staat, zegt Wiebe Stork. ‘Wil je anderen in de verbeteringen betrekken? Wil je zorgen dat het personeel gemotiveerd is? Wil je met z’n allen werken aan verbeteringen? Ook dat vereist leiderschap.’

Tip! Ga mee op lean-excursie bij Scania
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het Jaarcongres Procesmanagement, organiseert Sigma in samenwerking met Scania een interessant bedrijfsbezoek. Op vrijdag 27 november krijgen bezoekers van het Jaarcongres Procesmanagement de gelegenheid een kijkje te nemen in de productiefabriek van Scania in Zwolle. Wees er snel bij want het aantal deelnemers is beperkt tot 50 personen. Meer informatie.

Reageer op dit artikel