artikel

De voordelen van lean in grote bouwprojecten

Procesmanagement

Grote bouwprojecten, zoals de aanleg van wegen, bruggen, spoornetten, energiecentrales en scheepsbouw, worden nogal eens geplaagd door aanzienlijke vertragingen en kostenoverschrijdingen.

Meestal zijn deze toe te schrijven aan de complexiteit, de omvang en technische uitdagingen van de projecten. Maar met toepassing van lean-principes, zijn klinkende resultaten te boeken.
De verbeterkansen liggen vooral in de realisatiefase van een omvangrijk project, waarin engineering, inkoop en constructie samenkomen. Met de lean-benadering kunnen aannemers een project tot 30% sneller realiseren, tegen tot 15% minder kosten in vergelijking met het oorspronkelijke plan. Ook stelt het hen in staat betere kwaliteit te leveren, meer veiligheid te realiseren en uiteindelijk tevreden klanten omdat het project sneller voltooid wordt.

De lean-aanpak
Een lean-aanpak vermindert complexiteit en onzekerheid door het elimineren van waste en van activiteiten die geen waarde toevoegen in het hele proces of de waardeketen. Hierdoor worden processen stabieler, beter voorspelbaar en efficiënter. Het doel is op die activiteiten te focussen die de meeste waarde voor de klant creëren – of dat nu de hoogste kwaliteit, de laagste kosten of de kortste doorlooptijd is.
Lees het hele artikel op Sigma.

Reageer op dit artikel