artikel

De projectmanager: kiezen voor beton of elastiek?

Projectmanagement

 Kiezen uit diverse methoden voor projectmanagement, is complexer dan vaak wordt gedacht. Dat bleek op het symposium 'Methoden Projectmanagement: standaardisatie versus flexibiliteit' georganiseerd door Berenschot en IPMA-NL.

De voorkeur van de meerderheid van de 160 projectmanagers in de zaal ging uit naar flexibiliteit in de keuze en het toepassen van methoden. Een standaardmethode kan ook, mits die maar een werkelijke ondersteuning biedt. Uit de discussies bleek allereerst dat de standaard binnen een bedrijf of organisatie verschillend moet zijn, afhankelijk van de aard en de complexiteit van de projecten.

Ten tweede kwam naar voren dat een goede projectmanager moet kunnen schakelen tussen methoden gericht op standaardisatie en methoden met flexibiliteit als uitgangspunt. Hij moet dus kunnen differentiëren tussen 'beton' en 'elastiek'.

Op het symposium werd het eerste exemplaar van het boek Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement aangeboden. Deze volledig herziene tweede druk geeft een beeld van de belangrijkste methoden voor projectmanagement en biedt de lezer een handvat om een methode te kiezen die hem/haar of de organisatie het beste past. Ook bevat het informatie over het goed opleiden van projectmanagers.

Reageer op dit artikel