artikel

Ik ben projectmanager! Wat nu?

Projectmanagement

Ach, doe jij dat project er even bij… Veel gehoord, foute aanpak. Projectmanagement is een vak, een vak apart zelfs. De normale hiërarchische lijnen ontbreken, maar toch moet je als projectmanager mandaat hebben en op je strepen kunnen staan. Bob is een van de hoofdrolspelers in de managementroman Ik ben projectmanager! Wat nu? geschreven door […]

Ik ben projectmanager! Wat nu?

Ach, doe jij dat project er even bij… Veel gehoord, foute aanpak. Projectmanagement is een vak, een vak apart zelfs. De normale hiërarchische lijnen ontbreken, maar toch moet je als projectmanager mandaat hebben en op je strepen kunnen staan.

Bob is een van de hoofdrolspelers in de managementroman Ik ben projectmanager! Wat nu? geschreven door Peggy Simons (zie foto) en Arjen Bruinning. Arjen is al jaren projectmanager en zijn gestolde ervaringen vertelde hij aan Peggy die er een roman van maakte. Er is iets geks met het boek Ik ben projectmanager! Wat nu? aan de hand. Al bij het eerste hoofdstuk weet je eigenlijk hoe het af gaat lopen. En ook bij de pageturners en cliffhangers weet je dat de good guy het van de bad guy gaat winnen. Toch beklijft het boek en wil je het uitlezen. Peggy Simons denkt dat dat komt omdat een verhaal vaak beter beklijft dan droge theorie. ‘De theorie hebben we nu vooral verwoord in tips en tools aan het einde van de hoofdstukken. Het verhaal is als het ware uit het leven gegrepen en ook wat Arjen feitelijk heeft meegemaakt. Dat pakt mensen omdat ze het vaak herkennen.' Daarmee past het boek in de geest van de boeken van Ken Blanchard als De Orka Award, The One Minute Manager en Gung Ho. Bewezen succesnummers.

Vak apart
In het verhaal moet een iPad-achtig apparaat, de Notetab, op de markt worden gebracht. Bob is als relatieve jongeling als projectmanager op het apparaat gezet. Zoals een spannende roman betaamt, ontspoort het project volledig. De demoversie deugt niet, de tijdslijnen gieren uit de bocht en er is een Babylonische spraakverwarring tussen de makers in China en de ontwerpers in Nederland. Er is een norse baas, een weerbarstig neefje met praatjes en vooral veel, heel veel miscommunicatie. Peggy: ‘Eigenlijk heb je daar direct een van de belangrijkste bottlenecks rond projectmanagement te pakken: communicatie en samenwerking. In dit boek dacht de één ook wat de andere niet dacht en vice versa. Er is geen duidelijke werkwijze en de documentatie deugt niet. Zo blijkt de Notetab bijvoorbeeld te zwaar, maar nergens in de beschrijvingen staat wat zwaar nu concreet betekent. En zo wordt op vele fronten langs elkaar heen gewerkt.' In Ik ben projectmanager! Wat Nu? redt Bob het uiteindelijk niet en wordt Thomas als externe ingevlogen om het project vlot te trekken. Werpt meteen de vraag op of extern beter is dan intern? Arjen Bruinning: ‘Wat je heel veel ziet, is dat mensen er in een bedrijf een project "er maar even bij doen". Een van de gevaren daarvan is dat er geen hiërarchie is. Mensen komen vaak van een andere afdeling en zijn dus feitelijk niet de baas. Tegelijkertijd heeft de lijnmanager ook een heel diffuse rol. Gaat hij nu over de medewerker of over het project? Een intern iemand kan prima fungeren als projectmanager, maar als je een project opstart, moet je altijd wel voor heel veel duidelijkheid zorgen. Vaststellen wie de beslissingen neemt, wat de tijdslijnen zijn enzovoort, enzovoort. Een externe kan dat soms net even makkelijker, omdat hij maar één belang heeft: het project.'

Volgens Peggy is projectmanagement ook een heus vak; een vak apart zelfs. ‘Ik ben zelf manager geweest in een ziekenhuis, maar ik zou nooit projectmanager kunnen zijn. Als projectmanager moet je toch vooral weten hoe je met teams om moet gaan. Je staat er niet voor je eigen ego, maar voor – in dit geval – een product dat op de markt gebracht moet worden. Als projectmanager ben je de spil waar het om draait en moet je in staat zijn als push-factor te fungeren. Het vak projectmanager an sich bestaat eigenlijk niet. Er is geen vakopleiding, wel een enorm aanbod aan cursussen en literatuur. Ook zijn er diverse certificeringen, zoals IPMA. Toch is het een apart slag mensen dat succesvol een project kan managen. Hoe je dat concreet doet, vertellen we in dit boek.' 

IT
Veel projecten zijn vandaag de dag gerelateerd aan IT. Is het een must dat een projectmanager tegenwoordig IT-gedreven is? Arjen heeft zelf informatica gestudeerd en merkt dat dat zeker helpt. ‘Anderzijds, IT is tegenwoordig zo complex, dat het koppelen van twee systemen vaak al een project an sich is. In projecten heb je iemand nodig met een helikopterview.' In het boek is dat Thomas. De uitkomst laat zich raden. Voor wie Blanchard heeft gelezen, kan het nauwelijks een vraag zijn of de Notetab er nu komt of niet.

Interview: Ronald Buitenhuis

Meer informatie: Ik ben projectmanager! Wat nu?

Reageer op dit artikel