artikel

Wat is sociaal projectmanagement en waarom is het belangrijk?

Projectmanagement

De Britse wetenschapsjournalist Matt Ridley beweert: 'Innovatie komt tot stand wanneer ideeën seks met elkaar hebben'. Denk maar aan walkietalkies die aan telefoons werden gekoppeld, waaruit de mobiele telefonie werd geboren. Projectmanagement ondergaat op dit moment een soortgelijke transformatie. Door haar aanpassing aan sociale mediatoepassingen wordt de samenwerking bevordert en verbeteren projectresultaten.

In een whitepaper op Marqit.biz wordt uiteengezet wat sociaal projectmanagement is en hoe het de levens van projectdeelnemers verbetert.

Projectmanagement en sociale media
Een project is een tijdelijk sociaal systeem, waarin mensen samenkomen om aan een gemeenschappelijk doel te werken. Dit kan de lancering van een satelliet in de ruimte zijn, de herkiezing van een politieke partij of het op de markt brengen van een baanbrekend nieuw product voordat de concurrentie dit doet. De sleutel tot succesvol projectmanagement is daarom inzicht in hoe je een tijdelijk sociaal systeem beter laat presteren: de kernvraag voor elke projectmanager.

Sociale media danken hun bekendheid aan en zijn enigszins toegeëigend door toepassingen als Twitter en Facebook. Dit heeft tot een algemene misvatting geleid dat sociale media zich hoofdzakelijk richten op privégesprekken en tijdverspillend zijn. Dat klopt helemaal niet. Sociale media zijn een revolutie op het gebied van media en communicatie. De wereld was ooit zoals in de televisieserie ‘Mad Men', toen communicatie nog eenrichtingsverkeer was. Je luisterde naar de radio, keek televisie, las de krant, luisterde naar de directeur enzovoort. Sociale media hebben van deze infrastructuur tweerichtingsverkeer met heel veel rijbanen gemaakt, waar werkelijk iedereen in staat is met wie dan ook te communiceren. Snel, doeltreffend en gratis. Daarom wekken sociale media de verwachting een bevrijder van projecten te kunnen zijn. Maar zoals projectmanagers overal ter wereld kunnen beamen, zijn verkeerde informatie en miscommunicatie de belangrijkste redenen dat projecten mislukken. Of zoals de Ierse toneelschrijver George Bernard Shaw ooit beweerde: 'Het allergrootste probleem met communicatie is de illusie dat het heeft plaatsgevonden.'

Bron: www.projectplace.nl
Lees het de hele white paper.

Boekentips projectmanagement
50 Checklisten voor project- en programmamanagement
Essenties van project- en programmamanagement.

Reageer op dit artikel