artikel

Haal het maximale uit projecten

Projectmanagement

Projecten spelen een belangrijke rol in de dagelijkse werkzaamheden: er wordt steeds meer in projectvorm gewerkt en mensen zijn daardoor gelijktijdig betrokken bij meerdere projecten. Dit leidt tot een continue behoefte aan permanent overzicht. Maar hoe doe je dat?

De oplossing ligt in resourcemanagement – het beheer van resources in bedrijven (mensen, machines, productie-eenheden, grondstoffen enz.). Het is een centraal element in alle projectwerkzaamheden binnen grote bedrijven. Soms lijkt resourcemanagement wel hogere wiskunde, maar is dat het wel?

Breng het risico voor projecten omlaag

Door in een vroeg stadium in kaart te brengen hoe projecten het meest rendabel kunnen worden uitgevoerd, neemt het risico dat een bedrijf tijd, geld en resources verspilt, af. Om succesvol te zijn en concurrerend te blijven, is het nodig dat je projecten met geringe waarde kunt stopzetten of kunt voorkomen dat je daarmee start. De rekensom is dus eigenlijk eenvoudig. Om efficiënt met resources te kunnen werken en om deze te kunnen indelen voor de belangrijkste en meest rendabele projecten, is het belangrijk om te weten wanneer je over welke middelen kunt beschikken. Houd bij dit proces de diverse groepen binnen het bedrijf goed in de gaten en let erop dat het ‘reserveren’ van resources (het opzetten van het projectteam), plaatsvindt vóórdat het project van start gaat. Doe je dat niet, dan riskeer je dat bijvoorbeeld al het personeel al gereserveerd is voor andere projecten of processen. Zorg dus dat de beste stuurlui niet aan wal staan.

Ook communicatie mag niet vergeten worden. Tegenwoordig veranderen werkomstandigheden heel snel. Hierdoor is het van groot belang dat de projectleider efficiënt communiceert. Het vroegtijdig inrichten van het team is dan ook de sleutel tot succes: hoe eerder, hoe meer tijd er is om doelstellingen te bespreken en de betrokkenheid te vergroten.

Bron en meer informatie: blog van Noel Eckhart.

Boekentips:

 

Reageer op dit artikel