artikel

Van ISO -procedure naar bedrijfsproces

Projectmanagement

Onder managers, ook kwaliteitsmanagers, is nog altijd veel discussie over de zes ‘verplichte ISO-procedures’.

Voor veel managers die voor het eerst met de 9001-norm te maken krijgen, is niet duidelijk wat deze precies omvatten, hoe je ze mag interpreteren en vooral: hoe je ze in de praktijk implementeert. En dat is niet zo raar, want de manier waarop de norm is vormgegeven, sluit niet aan op de manier waarop we onze organisatie werkelijk vormgeven. In een artikel in Sigma geeft Matthijs Vermoolen een mogelijke vertaalslag naar de praktijk.

Laten we bij het begin beginnen: er bestaan helemaal geen zes verplichte procedures. De 9001-norm geeft aan dat er zes zaken zijn die procedureel geregeld moeten worden, maar er staat nergens dat dit met zes procedures moet gebeuren. Bij complexe organisaties kan het nodig zijn om hiervoor veel meer dan zes procedures te hanteren. Maar veelal kunnen procedures ook worden gecombineerd en zijn er dus minder dan zes nodig.
Lees het hele artikel in Sigma (sept. 2013) door het hieronder te downloaden.

Reageer op dit artikel