artikel

Hoe je IT-projecten beter maakt

Projectmanagement

Wil je jouw IT-projecten beter maken? Stel een IT-projectmanager aan die beschikt over technologische knowhow én zakelijk inzicht.

Hoe je IT-projecten beter maakt
IT-projecten kunnen beter

IT-projecten worden in dit tijdperk van digitale transformatie steeds groter, kostbaarder en gecompliceerder. Des te belangrijker dus dat ze goed geleid worden en niet ontsporen – dus worden gerund door een bekwame IT-projectmanager. Maar wat is tegenwoordig een bekwame IT-projectmanager?

Amerikaanse onderzoekers deden er studie naar en pleiten voor een zogenoemde hybride IT-projectmanager, die met één been in de IT-kant staat en met één been in de businesskant. Het is iemand die de technologische aspecten doorziet én begrijpt hoe veranderingen in IT-systemen invloed hebben op de uiteenlopende afdelingen en onderdelen van de onderneming en op haar strategische doelstellingen.

Onderzoek onder managers IT-projecten

De onderzoekers hebben een enquête gehouden onder de managers van 108 recente IT-projecten met gemiddeld een budget van 4,5 miljoen dollar, een deadline van ongeveer een jaar en een projectteam met negen leden. Hybride IT-projectmanagers runnen vaker projecten die de verwachtingen waarmaken, op tijd afgerond worden en binnen het budget blijven dan managers die voornamelijk IT-vaardigheden hebben. (Wat niet wegneemt dat ouderwetse technologische knowhow nog steeds essentieel is.)

IT-professionals die ook een relevante businessachtergrond hebben, zijn relatief schaars. De onderzoekers adviseren bedrijven om dingen ook van de andere kant te benaderen: neem niet-IT-professionals met businessknowhow en train en ontwikkel die in IT-deskundigheid, zodat zij IT-projecten kunnen gaan leiden. Zeker voor de aanstormende generaties, die steeds meer computer savvy zijn, is dat een uitstekende optie.

Bron: International Journal of Project Management

Door: Ed Kerkman

 

Reageer op dit artikel