artikel

Agile en fixed-price – met video

Projectmanagement

Een veelgebruikte constructie bij het uitbesteden van werk is fixed-price. Daarbij geeft de leverancier garantie op het eindresultaat tegen vaste kosten en een vaste opleverdatum. Dergelijke samenwerkingsverbanden worden doorgaans aangenomen op basis van een gedetailleerde beschrijving van het resultaat waarvoor een leverancier een aanbieding doet tegen vaste condities. Kan dat ook met een agile aanpak?

Agile en fixed-price – met video

Kan agile ook fixed-price?

Een veelgehoorde stelling is dat fixed-price agile onmogelijk zou zijn. Dat idee is gebaseerd op het feit dat agile de mogelijkheid biedt om de scope aan te passen op basis van voortschrijdend inzicht. Voor fixed-price worden een vaste prijs en leverdatum gevraagd. Agile werken verwelkomt veranderingen, waardoor het eindresultaat vooraf nooit volledig vaststaat en het dus onmogelijk lijkt om een fixed-price-contract af te sluiten.

Feitelijk is elke sprint fixed-price

Maar agile is juist bijzonder geschikt voor fixed-price- projecten. Agile werken bevriest immers het budget en de looptijd. Elke sprint heeft een vaste looptijd met een vaste inspanning en dus vaste kosten. Bovendien levert elke sprint een werkend resultaat op.

Een fixed-price-traject met een vaste einddatum kan uitstekend worden opgeknipt in een aantal sprints. In dat scenario is wel de scope van het systeem wendbaar gemaakt, maar dat is eerder een kans dan een bedreiging. In een snel veranderende wereld is het namelijk erg fijn om de scope later te kunnen bijstellen als dat nodig is.

De stelling dat agile geen fixed-price-werk zou kunnen uitvoeren, gaat dus alleen op als alle specificaties van tevoren diepgaand worden uitgewerkt. Men bedoelt dan eigenlijk dat fixed-price, fixed-date én fixed-scope niet mogelijk zijn met agile. Op een set vaste en gedetailleerde eisen een fixed-price-bod doen, is echter ook bij agile werken mogelijk. Dit staat volledig los van de manier van werken. Zolang er niets verandert, wordt deze scope gebruikt en opgeleverd. Zo nodig kan het resultaat worden aangepast – terwijl de vaste prijs gewoon blijft staan.

Bron: Agile

Door: Rini van Solingen

Reageer op dit artikel