artikel

Van ‘het waarschijnlijke managen’ naar ‘sturen op het mogelijke’

Strategie

Hoe onzekerder en complexer de wereld, hoe minder executives kunnen voorspellen hoe de toekomst eruitziet. Wat kunnen ze doen?

Van ‘het waarschijnlijke managen’ naar ‘sturen op het mogelijke’

In een onvoorspelbare wereld moeten executives niet alleen ‘het waarschijnlijke’ managen, maar een stap verdergaan en ‘het mogelijke’ leiden en sturen. Dat vereist een andere manier van denken. Drie nieuwe denkgewoonten – andere vragen stellen, verschillende perspectieven innemen en systemen zien – stretchen het denkvermogen van leiders. Dat helpt hen nieuwe mogelijkheden te zien, daarop te sturen en ervan te genieten.

Het waarschijnlijke managen geeft rust, maar de kans op oogkleppen is groot. De wereld is niet simpel of statisch, en sommige problemen lenen zich niet voor wat we hebben geleerd, wat eerder heeft gewerkt, simpele modellen of geavanceerde algoritmes. Wanneer managers problemen als anders, complex en onzeker behandelen, kunnen ze tot creatieve, krachtige oplossingen komen. Drie eenvoudige nieuwe denkgewoonten – andere vragen stellen, verschillende perspectieven innemen en systemen zien – helpen nieuwe mogelijkheden te zien, te sturen op ‘het mogelijke’ en ervan te genieten.
Lees het hele artikel van Zafer Achi en Jennifer Berger uit McKinsey Quarterly, vertaald en bewerkt door Management Executive, door het hieronder te downloaden (pdf).

Reageer op dit artikel