artikel

Focus, verzuim en taalgebruik

Strategie

Het valt mij op dat veel politici en bestuurders, maar ook beleidsmakers, ouders, onderwijzers en managers vaak grossieren in negatief taalgebruik, terwijl ze iets positiefs willen bereiken. En dat is niet handig, immers als je negatieve dingen benoemt, gaat de aandacht in eerste instantie uit naar het aspect dat je niet wilt. Waarna je vervolgens moet schakelen om te denken aan wat je wilt.

Focus, verzuim en taalgebruik

Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld bezig met het ‘terugdringen van ziekteverzuim’. En daar worden dan allerlei regels voor bedacht, die mensen vaak als beklemmend ervaren. Kortom slecht gedrag straffen. Denk daarbij aan vakantiedagen inleveren als je je 3x ziek meldt, ongeacht de duur van je ziekte. En die bedrijven boeken vaak helemaal geen goede resultaten in het terugdringen van ziekteverzuim.

Veel beter vergaat het bedrijven die niet spreken over terugdringen van verzuim. Die bedrijven doen het slimmer, want ze geven aan wat ze wel willen: namelijk het verbeteren van de arbeidsparticipatie. Alleen al het verschil in benoemen van de gewenste situatie, het verschil tussen terugdringen (-) en verbeteren (+), en het verschil tussen verzuim en participeren (+) is enorm.

Wat doet terugdringen met de gedachten en beelden die je in je hoofd hoort en ziet? En stel daar eens tegenover wat verbeteren doet? Merk je het verschil in beleving? Positieve acties leveren een positieve beleving en een positieve vibe op. En die golf wordt overgenomen.

Hetzelfde geldt voor politici: Het terugdringen van het overheidstekort , of het op orde brengen van de begroting? Het laten dalen van het aantal criminelen, of het verhogen van het aantal mensen met een schone lei? Het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaters, of het zorgen voor meer jongeren met een diploma?

Of in ons persoonlijk leven: wil je van je schulden af , of wil je financiële vrijheid? Wil je niet meer volgen, of wil je leiden? Wil je minder ruzie, of wil je vaker lachen? Wil je minder vaak ziek zijn, of wil je jezelf vaker gezond voelen? Wil je jezelf minder vaak slecht voelen, of wil je altijd een fantastisch gevoel hebben? Wil je niet meer zo’n stomme baan, of wil je een leuke baan? Wil je je niet meer onzeker voelen, of wil je zelfverzekerd zijn? Wil je minder stress, of wil je meer ontspanning? Wil je niet in zo’n slechte buurt wonen, of wil je in een goede buurt wonen?

Of als manager: wil je geen slechte resultaten, of wil je goede resultaten? Wil je minder ruzie in je team, of wil je een goede sfeer? Wil je minder overwerken, of wil je binnen de gestelde uren blijven? Wil je geen ontevreden klanten meer, of wil je blije klanten?  Wil je minder zieken, of wil je meer gezonde collega’s?

Laat negatieve woorden weg en vervang ze door positieve woorden. En je zult merken dat je begint te denken in mogelijkheden, en dat je de mogelijkheden ook gaat zien, en dat je ze kunt grijpen!

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel