artikel

Digitale talenten: hoe rekruteer je ze?

Strategie

Om de transformatie naar digitaal te maken heb je getalenteerde deskundigen nodig. Om die te vinden en binden moeten je werving en selectie worden aangepast.

Digitale talenten: hoe rekruteer je ze?

Het belang van getalenteerde technologieprofessionals bij een digitale transformatie kun je moeilijk overschatten. De komende jaren zullen de grote ondernemingen in de wereld er elk voor honderden miljoenen in investeren om hun business naar digitaal te transformeren. Aangezien bijvoorbeeld een top-engineer drie tot tien keer zo productief is als een gemiddelde engineer, betaalt werving van toptalenten zich rijkelijk terug; die versnelt het transformatieproces met wel 20 tot 30%. De komende vijf jaar, verwacht McKinsey, wordt de vraag naar agile-talent vier keer zo groot als het aanbod, en de vraag naar big-datatalent 50 tot 60% groter dan het aanbod. Het wordt dus vechten om de experience-designers, scrummasters, agilitycoaches en product-owners.

Werving digital style

Focus op behoud en training van de talenten die al voor je werken. Ontwikkel je latente toppers. Maar: je zult ook out there moeten vissen in de vijver van techtalent. In de meeste organisaties is IT-recruiting een traag, inefficiënt proces: HR stelt een vacature op, zes maanden later is er een medewerker gevonden die meestal niet meer dan ‘goed genoeg’ is, en die is dan na een inwerkperiode van een maand eindelijk productief. Dat is veel te langzaam als het om een agressieve digitale transformatie gaat. Belangrijke elementen bij de recruiting van tech-toptalenten:

  1. Ontwikkel een aansprekende visie. Het geld is natuurlijk belangrijk, dus dat moet goed zitten. Maar los daarvan worden de beste talenten vooral gemotiveerd door een inspirerende missie en waardepropositie.
  2. Zorg voor anchor hires. Voor tech-toptalenten is het onweerstaanbaar om samen te kunnen werken met andere topprofessionals op hun terrein. Dus: neem mensen in dienst die leidend zijn in hun discipline of bedrijfstak. Het zijn toptalent-magneten.
  3. Richt je recruiting anders in. De mensen die je zoekt, hebben vaak geen traditioneel cv. En je vindt ze misschien niet op de bekende carrièresites maar bijvoorbeeld via Hacker News, Github, Stackoverflow en Reddit. Betrek de tech-toppers die je al in dienst hebt bij de werving van collega’s, dat vergroot je kansen.
  4. Acquireer eventueel een startup om specifieke capaciteiten in huis te halen. Dat kan prima werken, al is de kans op cultuurclashes niet onaanzienlijk (waarbij de startup dan het loodje legt). Een optie is de ‘omgekeerde overname’-aanpak: een roterend team begint te integreren en werken met de startup in een ‘omheinde’ omgeving, gescheiden van de standaardprocessen. De organisatie gaat langzaam gebruikmaken van de geacquireerde talenten, zonder ze af te schrikken, en raakt besmet met de startupmindset.

Bron: McKinsey Quarterly

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel