artikel

Het ideale aantal teamleden is twee

Strategie

Talenten winnen wedstrijden, maar teams worden kampioen – aldus Michael Jordan. Wat is het geheim van excellent teamwerk?

Het ideale aantal teamleden is twee

Rich Karlgaard en Michael Malone – beiden journalist, analist, investeerder en ondernemer – schreven een bestseller over de succesingrediënten van topteams: Team Genius. Zij kwamen vijf kenmerken van high-performing teams op het spoor.

Zelfbewustzijn op teamniveau

Een coherent team bestaat uit individuen die in wezen één verenigde, autonome structuur vormen. Leiders moeten de volgende vragen stellen als ze een team samenstellen:

  • Kom ik op het juiste moment in het juiste team te zitten?
  • Kan mijn team de veranderingen in onze bedrijfstak voorblijven?
  • Heeft het team de juiste grootte voor de taak?
  • Heb ik de juiste mensen in de juiste posities in mijn team?
  • Is het team voorbereid op een crisis, disruptie of verandering op het gebied van technologie, klantgedrag, economie of management?

Het juiste aantal teamleden

Het ideale aantal teamleden is… twee. Paren zijn de eenvoudigste en meest stabiele verbinding. Voeg er een derde persoon aan toe en dingen worden meteen ingewikkelder. Uiteraard zijn voor de meeste taken veel meer mensen nodig dan een duo. Voor middelgrote teams is 5 tot 9 teamleden het optimale aantal om onderlinge binding te ontwikkelen. Voor grotere groepen blijkt 11 tot 18 teamleden het maximum. Voor zeer grote teams zijn 150 en 1500 de magische aantallen.

Sterke communicatie

Drie dingen zijn van invloed op de teamprestaties:

  • Energie: het aantal en soort uitwisselingen tussen teamleden. Uit onderzoek van Alex Pentland (MIT) blijkt dat 35% van de teamperformance kan worden verklaard door het aantal face-to-face uitwisselingen tussen teamleden.
  • Engagement: de verdeling van de energie onder teamleden. Hoe gelijkmatiger het engagement over teamleden verspreid is, hoe sterker het team.
  • Exploratie: de communicatie van teamleden met de buitenwereld. Beter presterende teams proberen meer externe betrokkenheid te genereren.

Teamchemie

Chemie is een ongrijpbaar iets: je kunt het niet afdwingen. Het is er of het is er niet, je voelt het maar kunt het niet zichtbaar maken. Als teamleden een goede onderlinge chemie hebben, produceren hun hersenen meer van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. En een hoger oxytocineniveau leidt tot meer plezier, grotere verbondenheid, meer vertrouwen en sterkere intimiteit.

Cognitieve diversiteit

De best presterende teams bestaan uit mensen die op verschillende manieren denken, die problemen vanuit verschillende perspectieven benaderen en die verschillen in de mate waarin ze risico willen nemen. Zo heb je ‘linkerhersenhelftdenkers’ (logisch, analytisch), ‘rechterhersenhelftdenkers’ (creatief, intuïtief). Gemengde teams presteren teams het best.

Bron: Rich Karlgaard & Michael Malone – Team Genius: De nieuwste kennis over topteams in de praktijk.

Door: Ed Kerkman – redacteur Management Executive

Team Genius

Team Genius

Het boek: Team Genius

Met levendige voorbeelden en recent wetenschappelijk onderzoek toont Team Genius managers en bestuurders dat het plannen, ontwerpen en managen van sterke teams niet langer speculatie hoeft te zijn. Het boek geeft concrete oplossingen voor essentiële vragen die het verschil maken tussen succes en vergetelheid.

 

Reageer op dit artikel