artikel

Oefenen, oefenen, oefenen. En dan trainen.

Strategie

Bij bedrijven en organisaties waar het echt ergens om gaat, wordt geoefend. De reddingsbrigade gaat bij nacht en ontij het water op om de skills en vaardigheden die nodig zijn bij echte reddingsacties aan te scherpen. Commando’s van de Landmacht trainen zich helemaal de blubber, om op het moment van inzet hun taak te kunnen uitvoeren. En een paar dagen geleden waren brandweerduikers in de vaart achter mijn huis aan het oefenen. Ook sporters trainen. Die oefenen, maken zich verschillende strategieën eigen, en verbeteren hun sterke punten. Allemaal om op het moment suprême op het hoogste podium te staan, om geschiedenis te schrijven.

Oefenen, oefenen, oefenen. En dan trainen.

Bij de meeste bedrijven gebeurt dat niet. Daar wordt niet geoefend. En al helemaal niet in teamverband geoefend. Mensen gaan individueel op cursus. Om hun vaardigheden aan te scherpen. Dat is goed natuurlijk, maar de trainingsomstandigheden (huiswerk thuis, met een externe docent erbij) zijn niet te vergelijken met de omstandigheden op kantoor, of op de steiger. Want daar heb je die vervelende collega, tijdsdruk, en een systeem wat minder goed geoptimaliseerd is dan het trainingssysteem.

De oefening scherpt dan wel de vaardigheden aan, maar omdat de omstandigheden zo anders zijn, en omdat de rest van het team niet mee geoefend heeft, is de opleiding van minder waarde.

Pleidooi voor trainen
Ik pleit ervoor dat in bedrijven en organisaties tijd wordt gemaakt om te oefenen. Met hele team, inclusief management alle vaardigheden oefenen, om zo verbeterpunten te vinden, om de sterke punten van mensen te ontdekken, om elkaars zwakheden te onderkennen om daarop met het team te anticiperen. Fouten worden dan gemaakt op een moment dat het kan, dat het geen omzet kost. En dat levert omzet op als het wel echt is.

Want door oefenen en trainen word je beter, ga je beter samenwerken, ga je als team opereren, en ga je veel betere resultaten boeken. Maak ruimte vrij voor training, meer ruimte dan de week individuele cursus. Meer ruimte dan het ene teambuildingdagje per jaar.

Maak dus geen jaarlijks event van trainen en oefenen, maar maak het onderdeel van de dagelijkse praktijk!

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel