artikel

De smalle weg naar de boardroamshortlist

Strategie

Hoe dichter je bij de hoogste top zit, hoe smaller het pad erheen wordt

De smalle weg naar de boardroamshortlist

Natuurlijk: alle organisaties zijn anders, en iedere executive heeft unieke sterke punten. Dus een one size fits all-oplossing is er niet. Maar Cassandra Frangos, VP bij Cisco Systems en gespecialiseerd in wereldwijde talent- en organisatieontwikkeling, zag van dichtbij wat je meestal een duw in de rug geeft.

Strategische timing

Weet hoe lang je wachtrij is. Als jij nummer 2 bent en je huidige voorganger in de C-suite is een jong, succesvol iemand die er sinds twee jaar zit en die door iedereen wordt bewonderd, dan weet je dat het lang kan gaan duren. Beslis hoelang je bereid bent te wachten, analyseer het opvolgingstijdpad en zet je kennis strategisch in: zorg dat je op het juiste moment op de juiste plek zit. Als je geen opening ziet binnen jouw tijdframe, moet je het misschien elders zoeken.

Brede ervaring

Verbreed je ervaring, buiten het strikte kader van je functie. Rouleer in de organisatie, bekwaam je in zowel uitvoering als strategie, test je stressbestendigheid. Zoek manieren om je talenten en sterke punten voor het voetlicht te brengen (360-graden-reviews, executive assessments).

Aantoonbare impact op de organisatie

Laat zien dat jij resultaten boekt in omgevingen waarin veel op het spel staat. Frangos onderscheidt hier de disrupters (schudden de boel op en brengen mensen uit hun doen om de organisatie in beweging te krijgen en verandering aan te jagen), turnaround-leiders (rapen de scherven op en repareren dingen als een organisatie niet goed presteert) en stabilisators (begrijpen wat het goede is dat de organisatie moet behouden, en weten dat te voeden).

Check of je matcht met de cultuur

Dat kun je beter meteen vroeg in je carrière doen. Elke organisatie heeft een eigen karakter. Misschien zou je een uitstekende CIO zijn in een startupcultuur maar wegzakken in een grote, complexe organisatie. Een organisatie zet meestal sowieso geen mensen aan de top die niet overduidelijk in hun unieke bedrijfscultuur passen.

Brede steun

Je hebt bondgenoten nodig op alle niveaus van de organisatie, inclusief collega’s op je eigen niveau, en directe superieuren. Chemie met de CEO kan uiteraard geen kwaad. Het is erg moeilijk om naar de top door te stoten zonder dat je algeheel vertrouwen en steun geniet.

Maak het topteam beter

Zorg dat je persoonlijke vaardigheden en ervaring kunt toevoegen aan de C-suite die de competenties van het team aanvullen en verbreden. Het gaat erom dat je het topteam nog beter kunt maken met wat jij persoonlijk in te brengen hebt.

Bron: Harvard Business Review

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Andere relevante artikelen:

Reageer op dit artikel