artikel

Hoe overleef je een overname?

Strategie

Voor je werkgever is een fusie of overname misschien een kwestie van ondernemingsstrategie, voor jou is het een ontwrichtende ervaring. Wat de hoge dames en heren en consultants deftig ‘postfusie-integratie’ noemen, is in werkelijkheid vaak een periode vol spanning, onzekerheid, stress en chaos.

Hoe overleef je een overname?
Overname geeft vaak stress en onzekerheid

Werklast en werkdruk nemen toe, nieuw beleid, nieuwe werkpraktijken, nieuwe collega’s die je niet kent, nieuwe bazen die jou niet kennen en niets weten van je staat van dienst. En dat allemaal terwijl we weten dat gemiddeld 30% van het personeel de deur uit gaat bij een fusie of overname tussen bedrijven uit dezelfde bedrijfstak.

SWOT bij overname

De meeste werknemers richten zich dan op zaken waarover ze geen controle hebben: beslissingen over wie weg moet, promotie krijgt, wordt overgeplaatst enzovoort. Kansloos dus. Toch heb je tijdens een overname veel meer invloed op wat er met je gebeurt dan je misschien denkt. Wil je je kansen maximaliseren, omarm dan het dynamische, intense integratieproces en benut het als kans voor introspectie en groei. Zodat je in elk geval altijd – hóe het ook precies afloopt – als winnaar uit het proces komt, met meer zelfkennis en nieuwe vaardigheden. Het blijkt uit omvangrijk Amerikaans praktijkonderzoek.

Als je hoort dat je bedrijf samengaat met een ander bedrijf, voer dan eerst een SWOT-analyse op jezelf uit:

  • Wat zijn je sterke punten in de nieuwe situatie? Technische deskundigheid, interpersoonlijke vaardigheden, unieke kennis, je netwerk enzovoort. Waarom zouden ze je willen houden?
  • En je zwakke punten? Hou je niet van verandering? Nieuwe manieren van zakendoen? Lastig voor je om verbinding te maken met nieuwe collega’s? Is je baas met zijn eigen overleven bezig en niet met het jouwe?
  • Wat zijn de kansen? Wat zijn de mogelijke landingsplaatsen voor jou in de nieuwe onderneming? Hoe kun je vooruitkomen? Zal je bedrijf na de fusie of overname sterker zijn?
  • En welke dreigingen? Waar gaan de ontslagen vallen? Werk je in een functie of businesslijn dubbelop (dus redundant) is of wordt gedomineerd door de andere onderneming? Wordt de nieuwe organisatie en plek waar je wilt werken?

 

Transitieteam

De tweede stap is dat je jezelf op zo’n manier in het integratieproces voegt dat je sterke punten maximaal uit de verf komen en dat je nieuwe sterke punten ontwikkelt. Als je kans krijgt om te participeren in de ‘transitiestructuur’ (de tijdelijke organisatie bestaand uit tientallen commissies, taskforces en teams die de fusie uitvoert): doen! Het is de beste kans om jezelf te laten zien én je vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van uitvoering, innovatie en samenwerking. Probeer dus tijdens de overname echt in een transitieteam te komen. Als je chef niet de beste intermediair daarvoor is (omdat hij vooral met zichzelf bezig is of jou niet kwijt wil), zoek dan contact met mensen in functies dicht bij het hoofdkantoor (zoals HR), transitieteamleden, de integratiemanager of desnoods executives die jouw locatie bezoeken. Leg ze helder uit hoe je kunt bijdragen. En wees niet verlegen over je sterke punten.

Bron: Harvard Business Review

Door Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Lees ook:

Reageer op dit artikel