artikel

Neem je de verkeerde persoon in dienst?

Strategie

Het is een dure grap als je de verkeerde kandidaat voor een functie in dienst neemt. Hoe voorkom je het?

Neem je de verkeerde persoon in dienst?

Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen of een kandidaat-werknemer de juiste match is voor jouw bedrijf. Soms ziet alles er op papier prachtig uit maar blijkt later dat iemand totaal niet functioneert. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld enorm handig in het voeren van sollicitatiegesprekken, iets wat niet altijd evenveel zegt. Hoe zie je aankomen dat iemand wel eens een mismatch zou kunnen zijn?

Drie mismatchsignalen

  • Jullie hebben conflicterende communicatiestijlen, wat kan wijzen op conflicterende werkstijlen. De kandidaat werkt graag in z’n eentje terwijl je bedrijf juist een teamgerichte cultuur heeft. Je team maakt intensief gebruik van de Slack-app maar de kandidaat kent ‘m niet en heeft een voorkeur voor face-to-face contact. Of je bedrijf gaat losjes om met werktijden (zolang het werk maar gedaan wordt) terwijl de kandidaat juist behoefte heeft aan structuur).
  • Je wordt niet blij als je de kandidaat ziet. Vind je het niet prettig om deze persoon om je heen te hebben, pas dan op. Vertrouw op je buikgevoel.
  • De kandidaat stelt geen goede vragen – of stelt helemaal geen vragen. Iemand die serieus geïnteresseerd is en graag wil, wil veel weten en stelt goede vragen. Mensen die alleen naar basiszaken vragen die je makkelijk op internet vindt, hebben zich kennelijk niet voorbereid en zijn dus niet initiatiefrijk of echt geïnteresseerd. Bij wie niet heeft gesolliciteerd maar is gerekruteerd, kun je iets minder streng zijn op dit punt.

Bron: Business Insider

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel