artikel

Het oprichtersdilemma: teugels startup laten vieren

Strategie

Het wordt wel het ‘oprichtersdilemma’ genoemd. Voor startup-oprichters die de waarde van hun bedrijf willen vermeerderen, is het zaak om al vroeg de teugels te laten vieren.

Het oprichtersdilemma: teugels startup laten vieren
Oprichtersdilemma speelt na drie jaar

Startups die willen uitgroeien, snakken naar financiering, bekwame medewerkers en het soort sociale buzz dat investeerders naar hun portemonnee doet grijpen. Maar hoe meer investeerders en topmedewerkers ze aan boord weten te halen, hoe meer autonomie de oprichters van het eerste uur moeten prijsgeven – wil hun bedrijf althans hoger worden gewaardeerd en meer geld aantrekken. Het is een delicate uitruil tussen in control blijven en waardevermeerdering.

Kritieke punt oprichtersdilemma na 3  jaar

Het blijkt uit onderzoek bij 6000 veelbelovende Amerikaanse startups die tussen 2005 en 2012 werden opgericht: hoe meer macht de oprichters vast proberen te houden, hoe minder waardevol hun firma’s op de lange termijn zijn. Voor elke extra machtspositie die een oprichter bekleedt (bijvoorbeeld én CEO én bestuursvoorzitter) neemt de waarde van het bedrijf met 17,1 tot 22% af en haalt de startup 35,8 tot 51,4% minder financiering binnen.

Het kritieke punt voor het oprichtersdilemma blijkt drie jaar na de oprichtingsdatum te liggen. Dat is het moment waarop de technologische expertise of visionaire kijk op zaken van de oprichter minder doorslaggevend voor de groei worden dan de middelen die het bedrijf heeft weten aan te trekken. Feit is dat ook de druk om risico’s te nemen groeit als je durfkapitalisten in huis haalt. Medewerkers en investeerders die zekerheid zoeken, kunnen het vizier beter richten op de CEO’s die weigeren om een stap terug te doen.

Oprichter vervangen

Lew Cirne kwam ook voor het oprichtersdilemma te staan. Hij richtte in 1997 technologiebedrijf Wily Technology op, formeerde een executiveteam, nam 50 medewerkers aan en wist in twee rondes het benodigde durfkapitaal aan te trekken. Het gevolg was wel dat hij drie plekken uit de board moest afstaan aan deze investeerders – die meteen besloten om Cirne te vervangen door een CEO met meer ervaring in bedrijfsvoering. Het leidde uiteindelijk tot de verkoop van het bedrijf voor 375 miljoen dollar – veel meer dan hij er zelf uit had kunnen slepen, beaamt Cirne. Maar hij betreurt nog steeds de beginnersfouten die tot zijn ‘gedwongen’ aftocht hebben geleid.

Bron: Strategic Management Journal, februari 2017

Door: Yvonne Halink

Reageer op dit artikel