artikel

Doelen stellen? Zo verhoog je je slagingskans!

Strategie

Om 09.00 beklim ik hetzelfde podium waar gisteravond topartiesten de sterren van de hemel speelden.

Doelen stellen? Zo verhoog je je slagingskans!
Alexandra Smith over doelen halen

Nieuwsgierig kijk ik rond in het publiek van het Christian Artists Seminar. Een warm bad van blije gezichten kijkt naar me terug. ‘Wie maakte van zijn passie zijn werk?’ vraag ik. Er gaan behoorlijk wat handen omhoog. ‘En wie kan daar prima van rondkomen?’ Vervolg ik. Slechts een derde van zo’n 150 man publiek steekt zijn hand nog op.

Gek, als je bedenkt dat het gros van hen zzp’er is. Niet zo gek als je bedenkt dat dit publiek bestaat uit zelfstandig kunstenaars, podiumkunstenaars en muzikanten. Bij de meesten stond tijdens hun opleiding en carrière vooral centraal hoe ze hun talent konden verbeteren. Niet hoe je met dat talent geld kon verdienen. En in een tijd waar kunstsubsidies steeds meer verdwijnen, levert dat problemen op.

Doen wat je leuk vindt is zelden genoeg

Het lijkt al heel wat als je van je passie je werk kan maken. En dat is zeker iets om trots op te zijn, niet iedereen lukt dat. Lange tijd dacht ik zelf ook dat schrijven genoeg was. Als je maar doet wat je leuk vindt en maar hard genoeg werkt… dan komt het vanzelf wel goed toch?

Niet helemaal, weet ik nu. Doen wat je leuk vindt is een voorwaarde. Met je hart eronder houd je het langer vol. En doorzettingsvermogen is net zo belangrijk voor een kunstenaar als een ondernemer. Maar doen wat je leuk vindt is zelden genoeg. Wil je succes, dan moet je ook weten wat precies je droom is en waarom. Zodat je doelen kunt stellen die hierbij helpen en je met regelmaat kan reflecteren of ze gehaald zijn. Inkomensdoelen stellen zijn noodzakelijk, net als marketingdoelen stellen.

Met doelen kom je in beweging, kun je toetsen wat wel of niet werkt en zo nodig bijsturen. Mooier nog: je kunt successen vieren. De gelukswetenschap leert ons dat mensen die doelen stellen eerder succes ervaren, gelukkiger zijn en zelfs langer leven. Als jij lang wil blijven doen wat je leuk vindt, is doelen stellen dus geen overbodige luxe. Natuurlijk lukt niet altijd alles en dan is tegenslag ervaren minder fijn. Daarom sluit ik af met 3 tips die je kans van slagen behoorlijk vergroten (in het boek Zelfstandige mét plezier vind je er nog meer).

Zo vergroot je de slagingskans van doelen:

  1. Zorg dat het doel niet conflicteert met je waarden.
    Als je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om kwaliteit te leveren (= waarde) en je doel is dubbel zoveel werk in minder tijd afleveren, kan dit ten koste gaan van de kwaliteit. Je zal het lastig volhouden omdat het niet strookt met je waarden en je dus niet blijvend motiveert.
  2. Zorg dat je doel realistisch is als het gaat om tijd, middelen en geld.
    De beste fluitspeler ter wereld worden in een week tijd? Dat is voor de meesten van ons niet haalbaar. Een recept voor teleurstelling dus.
  3. Zorg dat je doel past bij je kwaliteiten c.q. talenten.
    Als je absoluut geen gevoel voor ritme hebt, is het lastig om de beste danser te worden. Onmogelijk is het niet, maar je kans van slagen is minder groot omdat je een immens beroep op je wilskracht moet doen. De meesten van ons haken dan vroegtijdig af.

Nog meer fijne tips voor het ervaren van meer ondernemersgeluk? Zojuist verscheen mijn boek Zelfstandige mét plezier. Help mij naar de top 100 en koop het alvast hier.

Door: Alexandra Smith

Alexandra Smith (1975) is neerlandica en theaterwetenschapper en al tien jaar zelfstandig ondernemer. Vanuit haar bedrijf Fabel coachte ze de afgelopen jaren veel zzp’ers met hun ondernemerschap. Als trainer storytelling helpt ze dagelijks grote, internationale bedrijven (inclusief het Europees Parlement) met verhalen, pitches en presentaties.
Reageer op dit artikel