artikel

Daarom grenzen verleggen bij samenwerking

Strategie

Grenzen verleggen gaat over het ongemak dat bij iedere samenwerking hoort, het ongemak om je veilige omgeving te verlaten. Of die veilige omgeving nu je eigen comfortzone is, het team waar je altijd mee werkt, een collega met wie je aan een half woord genoeg hebt om te kunnen presteren, of het kantoor waar je elke dag naartoe reist en dat je van alle gemakken voorziet.

Daarom grenzen verleggen bij samenwerking
Grenzen verleggen zorgt voor een beter resultaat

Grenzen verleggen is het stappen in de comfortzone van de ander of het werken met een team waar je eerst moet zoeken naar een gemeenschappelijke taal voordat je aan de slag kunt. Grenzen verleggen is het bekende loslaten en met een frisse blik het (deels) onbekende tegemoetgaan.

Happy Biking Project

Grenzen verleggen gebeurde zeker bij het Utrechtse sociale innovatieproject The Happy Biking Project dat als doel had om de meest prangende fietsfrustraties te verminderen. Het project startte klein met ondernemer Jan-Paul de Beer van Springlab. Het team  van Springlab monteerde twee Go Pro-camera’s op een fiets en ging Utrecht door. Zo zette Springlab de meest genoemde fietsfrustraties uit verschillende interviews op een beeldende manier kracht bij. Via sociale media werd gevraagd welke van de top 5 frustraties voor de meeste frustratie zorgde. Duizenden
likes en uitgebreide reacties verder bleken dat de stoplichten te zijn.

Gelukkig was inmiddels het oog van de gemeente Utrecht op het project gevallen. Zij deden samen met Springlab een open oproep voor ideeën om de stoplichtfrustratie te verminderen, een oproep waar iedereen op mocht reageren. Om een aantal ideeën te concretiseren werd een open brainstorm  georganiseerd, waar met diverse creatieve teams aan concretere concepten werd gewerkt.

Fietsen in Utrecht

Fietsen in Utrecht

Merk op hoe het initiatief groeide. Van Springlab naar de fietsers van Utrecht, naar de gemeentes, naar meerdere start-ups. Op 2 juli, vlak voor de start van de Tour de France in Utrecht, is de winnende oplossing gepresenteerd: The Light Companion, een groene golf voor fietsers die wordt aangegeven middels lichtjes. Lichtjes waarvan de  kleur je vertelt harder of juist iets zachter te gaan fietsen om niet te hoeven stoppen voor een rood stoplicht. Deze oplossing is ontwikkeld door experts van Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, de Gemeente Utrecht en FROLIC Studio. Door grenzen op te zoeken en andere partijen te ontmoeten werd een klein initiatief van één partij een gezamenlijk succes in samenwerking.

Courageous co-creation

Een effectieve cultuur van samenwerking bestaat bij de gratie van  wat ik  courageous co-creation noem; het lef hebben om in bijzondere samenstellingen bij elkaar te zitten, actief grenzen te verleggen en stap voor stap een cultuur van samenwerking vorm te geven. Je moet het maar durven. Want waar partijen elkaar in samenwerking ontmoeten, kan het in eerste instantie gaan schuren, piepen en kraken. De culturen passen niet gelijk bij elkaar. Maar in die oneffenheid zit ook de uitnodiging om grenzen te verleggen. Elkaar vinden en ondervinden wat het potentieel is van de samenwerking. Zorgen dat je de wijde wereld intrekt om samen alles mogelijk te maken. Je start zo’n reis met een koffer gevuld met aannames, kennis en ervaringen. Tegelijkertijd is er in diezelfde koffer nog voldoende ruimte voor alle nieuwe dingen die een samenwerking gaat brengen.

Grenzen verleggen in samenwerking werkt het meest effectief als je de volgende stappen doorloopt:

  1. Inner-actie: een dialoog met jezelf over jouw grenzen.
  2. Interactie: gezamenlijke dialoog over het potentieel van samenwerking.
  3. Inter-eh-actie: aan de slag met aandacht voor reflectie en dialoog.

Bron: Magic makers

Door: Daniël Wolfs

Het boek: Magic makers

Na het lezen van Magic makers – De kracht van samen veranderen herken je de negen valkuilen die samenwerking in de weg staan én heb je negen inspirerende, optimistische en down-to-earth oplossingen tot je beschikking om samen tot magische resultaten te komen. Dit boek gaat over jouw vermogens om ideeën te vormen, verbinding te maken met anderen, kwetsbaar te zijn, nieuwe dingen te realiseren en elkaar te inspireren. Want grootschalige samenwerking begint bij jou en mij.

Reageer op dit artikel