artikel

In het kort: de holacratiehype

Strategie

Holacratie en andere vormen van zelforganisatie krijgen veel media-aandacht. Voorstanders prijzen holacratieën de hemel in als ‘platte’ omgevingen die flexibiliteit, betrokkenheid, productiviteit en efficiëntie bevorderen. Critici vinden het naïeve, onrealistische experimenten.

In het kort: de holacratiehype

De werkelijkheid

Geen van beide partijen heeft het volledig bij het rechte eind. Hoewel de nieuwe structuren organisaties inderdaad kunnen helpen om wendbaarder te worden en zich sneller aan te passen, zouden de meeste organisaties niet álle holacratieprincipes integraal moeten toepassen.

Het potentieel

De gulden middenweg bewandelen is meestal een verstandige aanpak. Organisaties kunnen elementen van zelfmanagement gebruiken voor gebieden waar aanpassingsvermogen heel belangrijk is en traditionele modellen gebruiken waar betrouwbaarheid de doorslag geeft.

Boekentips:

 

Reageer op dit artikel