artikel

Pas op met MVO: het kan je je baan kosten!

Strategie

Investeren in productveiligheid, diverser personeel en een kleinere CO2-voetafdruk, het zijn voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Notre Dame krijg je er veel lof voor, maar soms leidt het ook tot je ontslag.

Pas op met MVO: het kan je je baan kosten!

‘Higher Highs and Lower Lows: The Role of Corporate Social Responsibility in CEO Dismissal’ luidt de titel van een bijdrage in het meest recente nummer van het Strategic Management Journal. Het onderzoek dat aan de basis lag van dit artikel toont aan dat als CEO’s ervoor kiezen om te investeren in MVO, de kans dat ze worden ontslagen op basis van (mindere) financiële rendementen van het bedrijf alleen maar toeneemt.

Risico ontslag omlaag bij winst door MVO

‘CEO’s van MVO-bedrijven hebben 84 procent meer kans om ontslagen te worden als de financiële prestaties tegenvallen, dan hun collegae bij bedrijven die minder “maatschappelijk” ondernemen’, aldus hoofdauteur Hubbard. ‘Daar staat tegenover, dat die kans op ontslag juist 53% lager is, als die investeringen resulteren in een hogere winst.’ De onderzoekers Hubbard, Christensen en Graffin onderzochten alle (onvrijwillige) CEO-wisselingen bij de Fortune 500-bedrijven tussen 2003 en 2008.

Investeringen in MVO in deze groep zijn en blijven populair, maar resulteren niet altijd in hogere winst. Wel werd duidelijk, dat een CEO die zich persoonlijk inzet voor méér duurzaam ondernemen daarmee forse persoonlijke risico’s loopt.

Bron: T.D. Hubbard, D.M. Christensen, S.D. Graffin, ‘Higher Highs and Lower Lows: The Role of Corporate Social Responsibility in CEO Dismissal’, Strategic Management Journal, 2017, 38(11), p. 2255.

Boekentips:

 

Reageer op dit artikel