artikel

Risicoleiderschap Tip 7: Integreer risicodenken en -doen in je dagelijkse werk

Strategie

Onzekerheid is de enige nieuwe zekerheid voor organisaties. Kijk maar eens goed om je heen: razendsnelle technologische ontwikkelingen vinden plaats in een sterk veranderende sociaal-maatschappelijke context. We kunnen dit samenvatten als de VUCA-wereld, met Volatiel, Uncertain, Complex en Ambigu als trefwoorden. Grote maatschappelijke vraagstukken zijn het gevolg. Met volop risico’s én kansen, waarvoor we met onze organisaties (deel)oplossingen moeten zien te vinden. Dit vraagt niet meer om risicomanagement, maar juist om meer risicoleiderschap. Hoe ontwikkel je dat? Dat leg ik uit in een serie blogs met in totaal zeven tips. In dit blog Tip 7: Integreer risicodenken en -doen in je dagelijkse werk.

Risicoleiderschap Tip 7: Integreer risicodenken en -doen in je dagelijkse werk

Bonustip

Deze laatste tip is een toegift op de zes voorgaande tips. Eigenlijk is het een optelsom van tip 1 tot en met 6. Hét grote verschil tussen risicomanagement en risicogestuurd werken is namelijk de integratie van risicosturing in het dagelijkse denken en doen, in de dagelijkse werkprocessen en activiteiten. Vaak zijn we impliciet en onbewust allang bezig met het omgaan met onzekerheden, risico’s en hun positieve kant: kansen. Risicosturing maakt dit expliciet en gestructureerd, met oog en oor voor de realiteit.

Expliciet en gestructureerd omgaan met risico’s en kansen ontstaat door de zes algemene risicostappen – de stappen die in alle gangbare risicomanagementmethoden aanwezig zijn – steeds weer te doorlopen. En vooral door die stappen te integreren in dat wat er al is: de planning & control cyclus, strategische besluitvorming, investeringsbeslissingen, kwaliteitsmanagement, om maar wat voorbeelden te noemen. Dit betekent dat je de risicostappen bespreekt in de vele overleggen die er toch al zijn en dat je ze rapporteert in de vele rapportages die er ook al zijn. Zo kort, bondig en concreet mogelijk.

Dit is waar het bij risicoleiderschap steeds weer om gaat: net even iets scherper, bewuster, explicieter en meer gestructureerd doen wat toch al wordt gedaan. Met als doel om effectiever en efficiënter doelen te realiseren, ondanks de onvermijdelijke onzekerheden.

 Tip 7: Integreer risicodenken en -doen in je dagelijkse werk

De concrete tip die hieruit voortkomt: reserveer elke dag wat tijd om te bedenken en overdenken wat je die dag expliciet aan risicosturing gaat doen, of hebt gedaan. Dit kan in de trein, in de file, onder de douche, tijdens het uitlaten van de hond. Of bijvoorbeeld tijdens een saaie en eigenlijk overbodige vergadering, die zo alsnog nuttig wordt. Houd hierover eventueel een beknopt logboekje bij. Een paar zinnen per dag noteren is al oneindig veel meer dan niets noteren. Lees maandelijks de inzichten die je op deze wijze hebt vergaard. Vier je successen en blunders.

Door: Martin van Staveren

Dr. Martin van Staveren staat voor anders omgaan met risico’s. Hij adviseert organisaties over realistisch en vernieuwend risicomanagement. Ook is hij kerndocent aan de Executive Masteropleiding Risicomanagement, Universiteit Twente. Hij is auteur van het boek Risicogestuurd werken in de praktijk en zijn nieuwste boek is Risicoleiderschap: Doelgericht omgaan met onzekerheden. Dit boek bevat twintig specifieke vaardigheden met elk vijf aandachtspunten voor het ontwikkelen van je risicoleiderschap.

Reageer op dit artikel