artikel

Agile is in het begin erg moeilijk – Video met Rini van Solingen

Strategie

Hoewel het eenvoudig is om met agile te starten, blijkt het in de praktijk voor velen toch niet zo gemakkelijk om het goed toe te passen. Daardoor worden bijvoorbeeld de beloofde kwaliteits- en productiviteitsverbeteringen niet direct waargemaakt.

Agile is in het begin erg moeilijk – Video met Rini van Solingen

De oorzaak hiervan is veelal een incompleet beeld van agile. Agile is namelijk een mindset die weliswaar makkelijk te begrijpen is, maar in het begin erg lastig toe te passen. Vaste patronen dienen te worden doorbroken en bestaande automatismen bieden niet langer zekerheid. Dat ligt niet zo zeer aan agile werken zelf, maar vooral aan diegene die het toepast. De aanpak zelf werkt niet; het zijn de mensen die werken.

Agile vraagt fundamentele veranderingen

Daarnaast wordt agile in eerste instantie vaak gezien als een IT-feestje. Dus: niet als iets voor mij of voor ons – wij werken namelijk niet bij IT. Of de eerste indruk is dat men het allemaal al een keer gehoord heeft: oude wijn in nieuwe zakken. Maar als agile slechts gebruikt wordt als een laagje verf over bestaande processen, dan kan het natuurlijk nooit de beloofde productiviteits- en kwaliteitsverbeteringen opleveren. Daarvoor zijn namelijk werkelijk fundamentele veranderingen nodig, zoals:

  • ideeën snel omzetten in resultaten;
  • prioriteren op waarde;
  • feedbackloops verkorten;
  • teams zelforganiserend maken;
  • kortcyclisch en iteratief verbeteren;
  • continu werkende resultaten opleveren.

Veel organisaties proberen mee te liften op de agile-hype, en daarom is het raadzaam om kritische vragen te blijven stellen over de mate waarin daadwerkelijk
agile wordt gewerkt. Of nog beter: in hoeverre de agile mindset daadwerkelijk wordt geleefd. Voor voorbeeldvragen die kunnen helpen om snel door te krijgen hoe agile men daadwerkelijk is.

Bron: Agile

Door: Rini van Solingen

 

Reageer op dit artikel