artikel

De gevaren van Agile – met video met Rini van Solingen

Strategie

Wat begint met een enkel Scrum-project, groeit na verloop van tijd vaak uit tot het grootscheeps oppakken van agile in de volle breedte van de organisatie. Soms wordt agile dan nogal gehyped en gepositioneerd als de volgende heilige graal die alle problemen rond stiptheid, kwaliteit en kostenbesparing gaat oplossen. Dat is natuurlijk onzin. Maar in een snel veranderende wereld is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat een organisatie snel, lenig en fit is.

De gevaren van Agile – met video met Rini van Solingen

Agile en gezondheid hebben verrassend veel overeenkomsten

Wie wil er nu geen gezond en fit leven? Wie wil er niet goed uitzien en veel energie hebben? Voor organisaties geldt in feite hetzelfde. Haast elke organisatie wil tegenwoordig fit, wendbaar en agile zijn. Wat is er mooier dan sneller dan de concurrentie kunnen reageren op klantwensen of veranderende markteisen?

Wendbaarder word je echter niet vanzelf. Daarvoor zul je wat moeten doen. Iedereen weet dat een gezond leven leiden tijd en inzet vergt en dat een vast ritme nodig is om fit te blijven. Maar hoeveel van de mensen die in januari een jaarabonnement nemen op de sportschool slaagt erin om fit te worden?

Voor agile is dat niet anders. Zonder offers en discipline lukt het niet om meer agile te worden. Zelfs een beetje agile werken levert al voordelen op, maar de weg naar echte wendbaarheid vraagt doorzettingsvermogen, opoffering, regelmaat en discipline. Agile worden is lastiger dan velen denken: patronen uit het verleden dienen te worden afgeleerd en nieuw gedrag, nieuwe regels en principes moeten worden aangeleerd.

Deze inspanning volledig opbrengen lukt maar weinig organisaties. Ken Schwaber, de medebedenker van Scrum, de meest gebruikte agile-aanpak (Lees: het verschil tussen scrum en agile), stelt: ‘75 procent van de organisaties die met Scrum beginnen, slagen er niet in de voordelen te behalen waarop ze hopen.’ Dit komt doordat ze niet bereid zijn om pijn te lijden en de verandering die agile vraagt integraal door te voeren.

Rini van Solingen over de gevaren van Agile:

Rini van Solingen verzorgd een college tijdens de collegereeks Kwaliteit in digitale transitie, startdatum 12 november. Wil jij meer weten over agile werken, betekenisvolle samenwerkingen en TQM? Klik hier voor meer informatie

bron: Agile
Door: Rini van Solingen

Reageer op dit artikel