artikel

Diversiteit goed voor teamcreativiteit

Teammanagement

Teams waarvan de leden elkaars perspectieven aannemen en elkaar feedback geven zijn creatiever en kunnen hun verschillende vaardigheden en kennis beter combineren.

Diversiteit goed voor teamcreativiteit

Dat stelt Inga Hoever in haar proefschrift In haar proefschrift Diversity and Creativity: In search of synergy (Diversiteit en Creativiteit: Op zoek naar synergie). Zij onderzocht de factoren die een rol spelen in het vermogen van teams om creatieve ideeën en oplossingen te ontwikkelen. Hoever promoveert vrijdag 12 oktober 2012 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Inga Hoever identificeerde verschillende factoren die teams optimaal ondersteunen bij het inzetten van hun kennisgebieden in het ontwikkelen van creatieve ideeën. Creatieve ideeën zijn in alle organisaties de fundering van innovatievermogen en de basis voor succes in veranderende omgevingen. Voor het ontwikkelen van deze ideeën is vaak een combinatie nodig van meerdere personen met verschillende kennis en vaardigheden. Op basis van een gedetailleerde analyse van videotapes van de discussies van de teams concludeert Hoever dat het aannemen van perspectieven en het geven van feedback teams creatiever maakt, omdat dit de teamleden in staat stelt voort te bouwen op elkaars ideeën en deze te integreren. Teamleden kunnen daarin getraind worden, en teamleiders en managers kunnen op hun beurt de communicatieprocessen ondersteunen die de teamcreativiteit ten goede komen.

Meer over het onderzoek
Het PhD-onderzoeksproject van Inga Hoever is verricht binnen het Erasmus Doctoral Programme in Business & Management, dat georganiseerd wordt door Erasmus Research Institute of Management (ERIM). ERIM is het gezamenlijke onderzoeksinstituut van de Rotterdam School of Management (RSM) en de Erasmus School of Economics (ESE) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Over Inga Hoever
Inga Jasmin Hoever (1982, Duitsland) studeerde Psychologie aan de Universiteit van Keulen en begon in 2008 als promovendus bij Organisation and Personnel Management van de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Als onderdeel van haar PhD-traject was zij vier maanden gestationeerd bij Rice University als visiting scholar.
Het onderzoek van Hoever is met name gericht op teamdiversiteit, teamcreativiteit en communicatie- en interactiepatronen in teams. Haar werk wordt binnenkort gepubliceerd in Journal of Applied Psychology, en delen van haar eerdere onderzoek verschenen in Journal of Memory & Language en Memory & Cognition. Hoever is nu universitair docent in de faculteit Economics and Business aan Universitat Pompeu Fabra in Spanje.

Boekentips
Team op vleugels
Visuele Meetings. Hoe graphics, post-its & idea mapping het groepsproces kunnen transformeren.

Reageer op dit artikel