artikel

Drivers van interculturele communicatie

Teammanagement

Stel, u heeft te maken met een team waarin zowel Nederlanders, als Engelsen als Aziaten zitten. Op een gegeven moment merkt u dat de communicatie binnen het team wat stroef verloopt. U denkt; wat kan de oorzaak zijn en hoe gaan we dit verbeteren? Al snel denkt u wellicht aan nationale cultuurverschillen die een rol zullen spelen. Maar mogelijk zijn er ook andere factoren die er voor zorgen dat de samenwerking stroef verloopt?

Drivers van interculturele communicatie

Nederland herbergt  een record aantal aan nationaliteiten, die ook binnen organisaties zijn vertegenwoordigd. Interculturele interne communicatie is aan de orde van de dag. Verrassend is dat uit onderzoek blijkt dat het juist niet de nationale cultuur is die het meest effect heeft op een goede interne communicatie.
Team- en organisatiedoelen net als persoonlijke eigenschappen bepalen goede interculturele communicatie. Dit blijkt uit onderzoek van Involve in samenwerking met de Universiteit Twente binnen acht bedrijven uit de levensmiddelenindustrie, telecom, energiesector, retail- en printsector  Zo draagt een heldere uiteenzetting van team- en organisatiedoelen bij aan de effectiviteit van interculturele communicatie. Ook persoonlijke eigenschappen hebben een positief effect: een gedeelde geschiedenis van de teamleden is een van de drivers voor effectieve interculturele interne communicatie.
Verrassende uitkomst is dat factoren op nationaal/regionaal niveau veel minder invloed hebben dan van tevoren verwacht werd. Het zijn de organisatorische en persoonlijke factoren waar de medewerkers het meeste waarde aan hechten.
|
Praktische checklist voor betere interculturele communicatie
De whitepaper over dit onderwerp is voor iedereen gratis te downloaden op de site van Involve inclusief de Checklist ‘efficiënte interne interculturele communicatie'. De checklist helpt vast te stellen of het team/organisatie aan alle voorwaarden voldoet die we verbinden aan goede interne interculturele communicatie. En geeft onmiddellijk inzicht in de onderdelen waar u nog actie op moet ondernemen.

Leestips
African tribal leadership voor managers
Team op vleugels.

Reageer op dit artikel