artikel

Smartphone doet de balans naar werk omslaan

Tools

De voordelen van mobiel werken of telewerken – prominent onderdeel van Het Nieuwe Werken – worden tegenwoordig breed uitgemeten. Maar het is niet allemaal goud dat er blinkt. Zo toont recent onderzoek van iPass aan dat we steeds meer in beslag genomen worden door onze mobiele apparaten. De smartphones, pads en tablets verstoren de werk-privé-balans.

Smartphone doet de balans naar werk omslaan

In The iPass Global Mobile Workforce Report wordt een beeld geschetst van werknemers die steeds meer tijd en aandacht besteden aan hun smartphone. Zelfs 's nachts de email checken is geen uitzondering meer, merkten de onderzoekers. Liefst 61 procent heeft de smartphone 's nachts bij de hand. Meer dan de helft van die groep (58 procent) kijkt af en toe 's nachts in de inbox, 11 procent doet dat zelfs iedere nacht.

Van degenen die gewoon doorslapen, grijpt ruim een derde (35 procent) na het wakker worden niet als eerste naar de tandenborstel, maar naar de smartphone. Daarnaast controleert 17 procent zijn of haar inbox na het aankleden, doet 13 procent dat na de ochtendkoffie, 10 procent na het ontbijt en 8 procent vlak voor het vertrek naar het werk. Hoe jonger de mobiele werker, hoe meer hij geneigd is om als allereerste activiteit van de dag zijn email te controleren.

Laptop
Uit het onderzoek blijkt dat de laptop nog altijd het meest populaire toestel is voor email (44 procent), videostreaming (57 procent), documentenbeheer (87 procent), online vergaderingen (74 procent) en het opstellen van verslagen van vergaderingen (47 procent). "Het bezit van een tablet wijzigt echter de voorkeuren voor een groot gedeelte van de activiteiten," wordt er opgemerkt. "De tablet wordt dan het populairste toestel voor het opstellen van verslagen en videostreaming. Bij de andere toepassingen blijft de laptop op de eerste plaats staan, maar wel met een kleinere voorsprong op andere apparaten."

Hoezeer de nieuwe technologieën de werk-privé-balans kunnen verstoren, blijkt uit het gegeven dat bijna een derde deel (29 procent) van de ondervraagden zelfs problemen met de partner heeft vanwege het voortdurende gebruik van een mobiel apparaat. 6 procent van de ondervraagden krijgt last met de kinderen.

Het gebruik van de mobiele apparaten loopt soms flink op: Van de ondervraagden geeft 91 procent aan ook aan in de vrije tijd geregeld bezig te zijn met werkgerelateerde zaken. Volgens het onderzoek werken mobiele werkers dan ook jaarlijks 240 uur meer dan medewerkers die hun dagen op kantoor slijten. 58 procent werkt meer dan 50 uur per week.

Voor het onderzoek van iPass werden wereldwijd 3700 mensen van ruim elfhonderd bedrijven wereldwijd ondervraagd. Van hen bezit 94 procent een smartphone. Vier op de tien mobiele werkers (41 procent) heeft een tablet-pc en 27 procent kreeg deze van de werkgever.

Voordelen
Hoewel de cijfers in een aantal gevallen naar obsessie en verslaving lijken te neigen, ziet iPass wel degelijk ook een positieve tendens in het onderzoek. "Mobiele werkers maken gebruik van de voordelen dat ze 24/7 verbonden zijn", zegt Steven Wastie van iPass.

En dat is vooral heel prettig voor de werkgevers: "Al gaat het soms ten koste van de privérelaties, de meerderheid van de mobiele werkers heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is ook buiten de traditionele kantooruren bijzonder betrokken bij het werk. De mobiele technologie helpt bedrijven dus om de ontwikkelingen in deze snelle en uitdagende tijden bij te benen."

Lees voor veel meer onderzoeksresultaten The iPass Global Mobile Workforce Report (pdf)

Reageer op dit artikel