artikel

Big Data, hype of hoop?

Tools

De hoeveelheid data neemt wereldwijd exponentieel toe. Dat biedt bedrijven zowel enorme kansen als risico's. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verdrinkt in die tsunami van data? Big Data-oplossingen lijken het ei van Columbus. ‘Er moet nog een hoop ontdekt worden, maar organisaties krijgen hier vroeg of laat mee te maken.'

Big Data, hype of hoop?

Als je afgaat op het snelgroeiende aantal congressen, seminars en blogs over Big Data is een voor de hand liggende conclusie: de IT-wereld heeft een nieuwe hype omarmd. Of toch niet? Zorgt Big Data voor een volgende sprong voorwaarts? Feit is dat de hoeveelheid data waar bedrijven mee te maken hebben, en waar mogelijk ‘goud' in zit, exponentieel blijft groeien. Data-expert EMC rekende onlangs voor dat tegen 2020 op aarde zo'n 35 zettabytes (1 zettabyte staat voor een 1 met 21 nullen) aan data zal zijn opgeslagen, waarvan negentig procent niet gestructureerd is. Big Data wordt gebruikt om aan te geven dat gegevensverzamelingen dermate groot en complex kunnen zijn dat organisaties er bijna niet meer mee kunnen werken. Traditionele databasemanagementtools schieten steeds vaker tekort bij het werken met Big Data, bijvoorbeeld als het gaat om het verzamelen en vastleggen van gegevens en de analyse daarvan. De uitdagingen die Big Data met zich meebrengt zijn te vangen in drie (veelgenoemde) dimensies: volume, snelheid en variëteit. Alleen een enorme berg data betekent dus nog niet dat je dan met Big Data bezig bent; wel als die databergen (volume) afkomstig zijn uit verschillende bronnen (variety) en met grote snelheid (velocity), vaak realtime, worden verwerkt.
Rutger Wetzels, managing partner van IT-consultancybureau Anchormen: ‘Big Data draait om het hanteerbaar maken en houden van enorme hoeveelheden data en databronnen die met traditionele tools niet meer zijn om te zetten in informatie, of fysiek of logisch niet meer zijn op te slaan in een bestaand systeem. Een datawarehouse zit bomvol met gegevens, met enorme datasets, maar dat wordt niet gezien als Big Data.' Het analyseren van deze gegevens, het omzetten naar informatie duurt te lang en is een inflexibel proces, vervolgt Wetzels: ‘Big Data-oplossingen zorgen voor een flexibel datamanagementsysteem dat door zijn opzet snel en effectief kan worden geanalyseerd.'

In Management Executive nr. 2 (2013) interviewt Paul Groothengel een aantal deskundigen over dit onderwerp:  Rutger Wetzels, managing partner van IT-consultancybureau Anchormen, Jan-Wouter Bloos, principal van AT Kearney, Bram van Driel, manager bij AT Kearney, en Emile Strijbos, application consultant bij Essent. Voor het hele artikel: klik hieronder.

Reageer op dit artikel