artikel

Doelmatiger werken met 50 gratis webtools!

Tools

‘Het zal je hobby maar zijn: webtools uitproberen. Dagelijks krijg ik via twitter en allerlei andere kanalen opsommingen van nieuwe webtools onder

Doelmatiger werken met 50 gratis webtools!

‘Het zal je hobby maar zijn: webtools uitproberen. Dagelijks krijg ik via twitter en allerlei andere kanalen opsommingen van nieuwe webtools onder ogen. Nee, ik probeer ze niet allemaal uit, maar het kan echt verslavend zijn’, schrijft Carolien Kok in de inleiding van haar nieuwe boek Efficiënt werken met gratis webtools.

Het aantal technische tools om efficiënter te kunnen (samen)werken is de afgelopen twintig jaar enorm toegenomen. Ze zijn handig om tijdens een project met alle deelnemers te chatten of videovergaderen, maar ook om samen te werken aan dezelfde documenten. Veel van de webtools zijn zelfs gratis verkrijgbaar. Maar hoe en wanneer zet je ze in?
Het boek Efficiënt werken met gratis webtools behandelt 50 webtools die interessant en nuttig zijn voor professionals in bedrijven of andere organisaties, docenten, bestuurders, trainers, studenten, vrijwilligers: voor al diegenen die vaak met anderen samenwerken aan projecten, processen en documenten. Neem bijvoorbeeld de webtool Tinychat. Dit is een wat populaire webtool waar het accent meer ligt op het sociale aspect en wat minder op het samenwerken. Je kunt via een videochat instructies doorgeven. En de webtool Easel.ly is een grafische tool waarmee je afbeeldingen en tekst gemakkelijk met elkaar kunt verbinden. Gemakkelijker dan door bijvoorbeeld te stoeien met een tekenprogramma als Paint. Het is verbazingwekkend hoeveel goede webtools er zijn. De auteur heeft er vijftig uitgekozen, die niet alleen gratis, maar ook voor elke device geschikt zijn. Zie de inhoudsopgave om te zien om welke webtools het gaat.
De tien hoofdstukken volgen in grote lijnen de verschillende stappen volgen van de uitvoering van een project: van het moment van start tot de afronding. Ieder hoofdstuk begint met een korte functionele beschrijving van alle tools die erin aan de orde komen. Bij elke tool staat de moeilijkheidsgraad: eenvoudig (+), enigszins moeilijk (++) en moeilijk (+++). Daarna komen de individuele tools achtereenvolgens in detail aan de orde en word je stap voor stap door de belangrijkste functionaliteiten geleid en met aanvullende ideeën op verrassende kenmerken gewezen.

Waarom in deze tijd van internet en e- books eigenlijk nog een ouderwets boek in hard copy? Carolien Kok: ‘Mijn ervaring leert dat gebruikers en belangstellenden toch nog graag nieuwe tools uitproberen op de computer met een boek naast zich op tafel, stapje voor stapje. Ik heb ook een e-book gepubliceerd, maar dan hoor je toch nog regelmatig dat mensen het e-book weer helemaal hebben uitgeprint.’

Meer over Efficiënt werken met gratis webtools.

Reageer op dit artikel