artikel

Smart phone, Smart watch, Smart home, Smart consument

Tools

Op naar een een smarte toekomst!

 

Na de smart phone en smart watch zullen de smart homes gestalte krijgen. Ook smart factories zijn in opkomst. The Internet of Things is niet meer te keren.

Met behulp van digitale technologie thuis (domotica, robotica) zijn Wifi-koffiemachines nu in staat om de volgende statistische informatie in begrijpelijke taal mede te delen: ‘Deze espressomachine heeft 500 koppen koffie gezet, maar is nog nooit ontkalkt.’
Maar huishoudelijke apparaten samen laten communiceren met Wifi en Bluetooth levert problemen op. Toch te veel communicatiemisverstanden. De nieuwe standaard Thread zal voor uitkomst moeten zorgen, met behulp van het IPv6-protocol.

Apple heeft de Homekit geïntroduceerd, een platform dat alle smart apparaten met elkaar verbindt. De voorbeelden zijn bekend: een smart wasmachine beëindigt het programma op het moment dat je thuiskomt, smart thermostaten verhogen met het oog op je thuiskomst de temperatuur in huis. Android heeft de technologie Android@Home ontwikkeld.

Apparaten in fabrieken communiceren ook al over heel veel aspecten. It-ready machines, met geavanceerde sensoren die hun functioneren meten en rapporten uitbrengen als: ‘ik zou 15 procent sneller kunnen werken als mijn voorraadbak altijd vol was geweest’. ‘Ik heb het afgelopen uur 25 onderdelen gemaakt, waarvan er 5 zijn afgekeurd.’ ‘Ik sta al 30 minuten te wachten op productie.’ ‘Het duurde 2 minuten langer voordat ik de juiste temperatuur bereikte, kun je dat checken?’ Hierbij is sprake van m2h-communicatie (Machine to Humancommunicatie) met behulp van HMI’s (Human-Machine Interfaces).

Business Process Automation en Kantoorautomatisering gaan samen met Industrial Process Automation en Fabrieksautomatisering. Verwijzend naar Gartner, spreken we in dit verband over IT en OT: Information Technology en Operational Technology met the Internet of Things als kern. Veel commando’s zullen met behulp van Siri-achtige apps spraakgestuurd worden.

Enige programmeerkennis is straks niet alleen meer een must voor ontwikkelaars, maar ook voor de consument. Een verstandige discussie die nu al wordt gevoerd op onderwijsfora gaat over de vraag of er al niet op PO-scholen (groep 7/8) gestart moet worden met programmeerlesjes. Een eenvoudige, maar zeer effectieve programmeertool (Scratch) is opgenomen in het boek ‘Efficiënt werken met Gratis Webtools’. Een aantal bibliotheken is al begonnen Scratchcursussen aan te bieden aan gebruikers. Een smart consument is voorbereid op een smarte toekomst!

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceerde het boek ‘Efficiënt werken met gratis webtools’Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel