artikel

Twee tools om de online veiligheid van medewerkers te vergroten

Tools

Veel werknemers werken tegenwoordig grotendeels online. Bedrijven zijn echter regelmatig het doelwit van hackers, die bedrijfsapplicaties en bedrijfsnetwerken van gebruikers bij online diensten proberen te hacken. Beveiliging speelt dan ook een cruciale rol. RoboForm en Google Safe Browsing zijn tools die helpen de online veiligheid van medewerkers te vergroten.

Werknemers hebben vandaag de dag bij tientallen online diensten een account. Het is van groot belang dat medewerkers voor iedere dienst een ander wachtwoord gebruiken. Dit voorkomt dat het hacken van één online dienst gevolgen heeft voor alle andere online diensten waar een gebruiker actief is. Werknemers hebben als gevolg daarvan vaak tientallen verschillende wachtwoorden die zij moeten onthouden. Het achterhalen van vergeten wachtwoorden kost werknemers dan ook veel tijd.

Wachtwoorden onthouden
RoboForm is een tool die medewerkers helpt wachtwoorden te onthouden. De tool geeft gebruikers de mogelijkheid inloggegevens van online diensten in een beveiligde kluis op te slaan. Deze kluis kan alleen worden ingekeken nadat een hoofdwachtwoord is ingevoerd. Het is dus van groot belang dat medewerkers een zeer sterk hoofdwachtwoord gebruiken.
De tool is geschikt voor zowel Windows, Mac OS, Android als iOS. RoboForm kan dus op zowel desktopmachines als mobiele apparaten worden geïnstalleerd. Zodra een gebruiker een website bezoekt waarvoor hij zijn inloggegevens in RoboForm heeft opgeslagen voert de tool deze inloggegevens automatisch in. De gebruikers hoeft dus alleen nog op de inlogknop te klikken.

Verschillende versies
RoboForm is beschikbaar in verschillende varianten. RoboForm Everywhere for Windows, Mac and Mobile (19,95 dollar) geeft gebruikers de mogelijkheid de RoboForm software op elk apparaat te installeren, zonder problemen te krijgen met licenties. De software op de verschillende apparaten wordt automatisch gesynchroniseerd. Het is ook mogelijk eenmalig een licentie voor RoboForm aan te schaffen. Hierbij kan worden gekozen uit RoboForm Desktop 7 voor Windows-machines (29,95 dollar), RoboForm Desktop for Mac voor Mac-gebruikers (29,95 dollar) en RoboForm2Go 7 (39,95 dollar) voor USB-sticks.

Google Safe Browsing
Websites kunnen door hackers worden besmet met malware. Bezoekers van deze websites lopen het risico dat de malware op hun systeem terecht komt. Het is voor werknemers dan ook van belang alleen websites te bezoeken die zij kunnen vertrouwen. Hoe kan een medewerker echter inschatten of een website malware verspreidt? Google Safe Browsing is een handige tool die hierbij helpt.
Google Safe Browsing is een zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke tool. Kopieer simpelweg de URL ‘http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=’ in de adresbalk van een webbrowser en voeg de URL van een website die gecontroleerd moet worden toe achter ‘?site=’. Google geeft vervolgens alle beschikbare gegevens over malafide content op deze website weer in een handig rapport.

90 dagen
Het rapport van Google geeft aan of de website in de afgelopen 90 dagen zelf malware heeft gehost en of de webpagina heeft doorverwezen naar een webpagina met malware. Ook is zichtbaar naar welke specifieke webpagina’s met malware de website heeft doorverwezen. Bezoekers weten dus direct wat zij van een website kunnen verwachten. De tool Google Safe Browsing is gratis beschikbaar.

RoboForm en Google Safe Browsing zijn twee tools die werknemers helpen veilig online te werken. Door hun online veiligheid te vergroten voorkomen medewerkers dat accounts bij online diensten worden gehackt of dat hun systeem wordt besmet met malware. Niet onbelangrijk, aangezien bedrijven in toenemende mate afhankelijk zijn van het internet. Tools als RoboForm en Google Safe Browsing zijn tegenwoordig dan ook onmisbaar.

Auteur: Robbert Hoeffnagel

Tip: Lees ook het boek Efficiënt werken met gratis webtools door Carolien Kok.

Reageer op dit artikel