artikel

6 manieren om innovatiever en productiever te worden met mindmapping

Tools

Mindmapping is een zeer effectieve manier om informatie te verwerken en beter te begrijpen. Met mindmapping kun je creatiever en productiever worden op het werk – niet in de laatste plaats bij innoveren.

Mindmapping was tot voor kort vooral een techniek die alleen voor experts was weggelegd. Dankzij mindmappingsoftware is het tegenwoordig te gebruiken door iedereen die zijn persoonlijke productiviteit wil verbeteren. De software is eenvoudig te installeren op computers, laptops en tablets. Het helpt vooral voor deze zes (dagelijkse) acties.

1. Planning
Mindmapping ordent bij planning onze taken, prioriteiten en deadlines. Het is daarmee een ideale methode voor categorisering, hulpbronallocatie en het maken van tijdschema’s.

2. Denkvaardigheden
Mindmapping verhoogt de kwaliteit van het denkproces: het opnemen en begrijpen van kennis en gegevens en op grond daarvan beslissen. De software visualiseert de feiten over het wie, wat, waar, waarom en hoe – vaak dingen waar we overheen kijken.

3. Effectief vergaderen
Mindmapping is een visueel en praktisch format voor effectief vergaderen omdat het zowel structuur als focus levert. De map leidt ook tot heldere verslaglegging en kan eenvoudig verwerkt worden naar bijvoorbeeld Word.

4. Takenmanagement
Mindmapping is ‘joined thinking’: een groepsproces dat leidt tot visualisering van uit te voeren taken. De verantwoordelijkheden zijn helder en de gemaakte vorderingen zichtbaar.

5. Geen information overload
Mindmapping werkt op een natuurlijke manier, dus net zoals het brein hele stukken informatie verwerkt en tot kleinere eenheden reduceert. Hoofd- en bijzaken worden gescheiden.

6. Projectmanagement
Naast het uitvoeren en afronden van projecten, ondersteunt mindmappingsoftware ook de cruciale voorbereidingsfase, waarin doelen worden gedefinieerd en middelen worden toegewezen.

Bron: Innovationmanagement.se
Meer informatie: mindmapping.com

Leestips
– Hans Terhürne, Sjoerd Jan ter Welle, Process Mapping – Een praktische methodiek voor een heldere kijk op businessprocessen
– Dan Roam, Visueel presenteren – Het ontwerpen van presentaties die overtuigen
– Dan Roam, Op de achterkant van een servet – Problemen oplossen en ideeën verkopen met plaatjes

Reageer op dit artikel